Paralympics-heldin Marieke Vervoort komt verjaardag meevieren

Canisha leidt al jaar assistentiehonden op

Canisha leidt al jaar assistentiehonden op

Het feestcomité van Canisha, dat bezoek krijgt van meter Marieke Vervoort. Foto: dpw

Wetteren -

Nu zaterdag 26 januari viert Canisha vzw haar eenjarig bestaan. Haast in geruisloze stilte leidt de vereniging assistentiehonden op voor mensen met een beperking. Een arbeidsintensief proces dat de Canishatrainers vrijwillig en met hart en ziel doen.

De vzw Hachiko uit Merelbeke is intussen een begrip , maar Canisha vzw doet bij weinig mensen een belletje rinkelen. Nochtans is de Wetterse vereniging ook al een jaar intensief bezig met het opleiden van assistentiehonden. Kernbestuursleden Gerrit Martens, Annemie De Paepe, Wendy T'Jampens en Maaike Martens zijn ervaren rotten in het vak.

‘Bij het opstarten van Canisha vorig jaar hadden wij al de nodige ervaring als trainer', klinkt het. ‘Het doel van onze vzw is onze kennis, enthousiasme en ervaring ten dienste te stellen van mensen met een beperking door hen goed opgeleide, hulpvaardige assistentiehonden ter beschikking te stellen. Met de hulp van zo'n dier kunnen personen een deel autonomie en zelfredzaamheid herwinnen. En beter reïntegreren in de maatschappij. Wij leiden dieren op tot hulphonden, hoor- of signaalhonden, therapiehonden of sociale honden, als levensgezel voor mensen met een mentale beperking.'

Gastgezinnen

Die opleiding wordt verzorgd door vrijwilligers. ‘De vzw Canisha koopt puppy's, hoofdzakelijk retrievers en labradors', aldus het bestuur. ‘Als gehoorhond kunnen ook kleinere rassen. Alle honden alleen opleiden, kunnen we niet. Daarvoor doen we een beroep op gastgezinnen. Dat zijn mensen die pups in huis nemen en hen zindelijk maken. We vragen hen ook de dieren overal mee naartoe te nemen zodat ze aan veel situaties wennen. De gastgezinnen komen met de pups naar de groepstrainingen in Evergem. Zo'n hond in huis halen, kost niks, Canisha betaalt alle kosten. Het moeilijke aan gastgezin spelen, is het feit dat je de hond op een dag moet laten gaan, naar iemand die het opgeleide dier echt nodig heeft.'

Mensen met een beperking kunnen gratis zo'n assistentiehond toegewezen krijgen. Canisha vzw leeft bij de gratie van sponsors, donaties en subsidies. Wie een gift wil doen, kan dat via www.canisha.be.

Of door nu zaterdag langs te lopen op het verjaardagsfeest in de Gemeentelijke Feestzaal. Daar kan u al vanaf 14 uur terecht om foto's te laten nemen van u en uw viervoeter door Animabox. Om 16 uur start de wedstrijd ‘Hulphond van het jaar'. Tussen 19 en 21 uur kan u aanschuiven voor het Canisha-eetfestijn. Om 20 uur arriveert Marieke Vervoort. De Paralympicsheldin is meter van Canisha en haar hond Zenn kreeg een opleiding van enkele Canishatrainers.

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio