Antwerpenaar Theunynck wordt stadsdichter in Brugge

Antwerpenaar Theunynck wordt stadsdichter in Brugge

Peter Theunynck. Foto: Kristof Ghyselinck

Antwerpen -

De Antwerpse poëet Peter Theunynck (52) wordt een jaar lang stadsdichter van Brugge. Nochtans is hij al jarenlang een trotse Sinjoor. ‘Als geboren Bruggeling werd Bart Moeyaert ook stadsdichter in Antwerpen', merkt hij op.

Na zijn jeugdjaren in het Oost-Vlaamse Eeklo, kwam Theunynck ruim 27 jaar geleden in de Scheldestad terecht. Hij woonde in Berchem, werd gemeenteraadslid in Lint en belandde uiteindelijk in de Zurenborgwijk. Daar was hij drie jaar lang de wijkdichter voor de plaatselijke krant Gazet Van Zurenborg. Vorig jaar werd hij genoemd als nieuwe stadsdichter van Antwerpen, maar uiteindelijk wordt het dus Brugge. ‘Ik ben geen autochtone Antwerpenaar of Bruggeling, maar een beetje van alles. Gelukkig pas ik me overal aan', lacht hij.

Tijdens de gedichtendag van 31 januari krijgt Theunynck de officieuze fakkel van zijn voorganger en neef Hedwig Speliers. De gelauwerde dichter wordt voorgedragen door het Poëziebosnetwerk Lappersfort, met wie hij op de barricades staat om het gelijknamige bos in Brugge te redden. Ook in zijn thuisstad Antwerpen streed de schrijver met zijn poëzie voor het behoud van het Sint-Annabos en de bomen op de Keyserlei. ‘Ik wil niet dichten vanuit een ivoren toren, maar betrokken zijn bij de maatschappij', verklaart hij.

Prachtige stad

Die aanpak valt duidelijk in de smaak. Met zijn debuutbundel ‘Pan American Airlines en Co' (1997) won Theunynck meteen de Prijs voor Letterkunde van de provincie Antwerpen. Een eer die hem ook te beurt viel voor zijn lijvige biografie over Karel van de Woestijne (2010). Het komende jaar wil hij ook Brugge veroveren. ‘Het is een prachtige stad, waar ik minstens vier gedichten aan wil wijden', belooft Theunynck, die met ‘Oude mannen' zijn eerste stukje al klaar heeft.

Corrigeer

Immo in de regio

Auto's in de kijker

Jobs in de regio