Winnaar van GP La Marseillaise blijkt moordenaar

In een uit de hand gelopen ruzie doodde Jules zijn stiefvader met een ijzeren staaf. Foto: AFP

Zou het kunnen dat we hét verhaal van het wielerseizoen 2013 al kennen? De dramatische biografie van Justin Jules (26), afgelopen zondag winnaar van GP La Marseillaise, leest in ieder geval aardig weg.

Tussen 2008 en 2011 zat Jules drie jaar in de gevangenis, nadat hij in december 2004 zijn alcoholverslaafde stiefvader dood had geslagen met een ijzeren staaf. Omdat de rechtbank oordeelde dat Jules tijdens de uit de hand gelopen ruzie handelde in een vlaag van razernij, kreeg hij een veroordeling voor doodslag en dus niet voor moord.

Komt nog bij dat Justin Jules zijn biologische vader Pascal Jules nooit heeft gekend. Ook hij was echter een begenadigd wielrenner: in de Tour van 1984 won Jules senior een rit. Het noodlot stond een grotere loopbaan in de weg: Pascal overleed bij een verkeersongeval, zoon Justin was toen één jaar oud.

‘Ik heb mijn vader nooit gekend', zegt Justin Jules. ‘Ik ben me pas in zijn leven gaan verdiepen sinds ik fiets omdat iedereen nu anekdotes over hem vertelt.' De ultieme droom van Justin Jules spreekt voor zich: hij hoopt net als zijn vader een rit te winnen in de Tour. ‘Een etappe winnen zou een droom zijn', zegt hij. ‘Maar deel uitmaken van het Tourpeloton is sowieso een hele eer.'

Met hulp van de politie

Nog één pittig detail: Justin Jules dankte zijn overwinning van zondag in niet geringe mate aan de arm der wet. Anderhalve kilometer voor de streep zorgde een motor van de politie voor een massale valpartij in de kop van het peloton. Zo kon de ontsnapte Jules ongehinderd sprinten voor de zege met zijn landgenoten Samuel Dumoulin en Thomas Damuseau. Commentaar van de winnaar na afloop ‘Mijn wielerloopbaan kan nu eindelijk beginnen.'

Corrigeer


Het Nieuwsblad biedt meer dan 1.000 reeksen in 12 sporten aan. Zoek hierboven de uitslagen van uw favoriete club of surf naar onze uitslagenpagina.