Gemeenteraad speelt liever de man dan de bal

GENT -

In zijn ‘State of the Union' tijdens de eerste gemeenteraad van de nieuwe legislatuur had burgemeester Termont er nog zo om gevraagd: om in de politieke arena de bal te spelen en niet de man. Maar enkele uren later vlogen de verwijten al lustig in het rond.

Huisvesting, klimaatopwarming, migratie, strijd tegen kansarmoede, toegang tot onderwijs en werk, integrale veiligheid, zorgen voor een beter ondernemersklimaat en meer inspraak in het bestuur, dat zijn dé grootste uitdagingen volgens burgemeester Termont, die zijn State of the Union hield tijdens de eerste gemeenteraad. Volgens Termont maakt hij ‘duidelijke keuzes, met een visie die verder gaat dan zes jaar'.

In de kritiek van de oppositiepartijen kwamen steeds dezelfde punten terug: de - volgens hen - zwakke positie van Open VLD binnen het bestuur, het ‘té hoge' aantal schepenen en Termont die te veel macht zou hebben omdat hij naast burgemeester ook voorzitter van de gemeenteraad is.

Een kritiek die Termont pareerde door naar de (N-VA-)burgemeester van Antwerpen te verwijzen, die het burgemeesterschap combineert met het voorzitterschap van de gemeenteraad en zijn partij, een zitje als Vlaams parlementslid en dat van senator.

Termont hield ook een pleidooi voor constructieve debatten. ‘Bezin u goed, vooraleer u het woord neemt. U mag hard zijn voor een ander, maar wees ook hard voor uzelf. En vooral: speel de bal, nooit de man', klonk het. Zijn woorden waren nog niet koud, of de bal was al ver weg.

Nadat Siegfried Bracke een opmerking maakte over ‘de teleurstellende debatten', kreeg hij door Dirk Holemans (Groen) naar het hoofd geslingerd ‘dat hij denkt dat hij nog steeds De Zevende Dag aan het modereren is'. Waarna Bracke uithaalde naar Holemans door te zeggen ‘dat hij - toen hij nationaal politicus - was, inderdaad niet veel in De Zevende Dag te zien was. En dat hij vanavond de redenen daarvoor bevestigde.'

SP.A-fractieleidster Anne Schiettekatte wierp op dat ze ‘gehoopt had op een constructieve oppositie, maar dat vanavond weer het tegendeel werd bewezen.'

Meteen kreeg ze daarvoor de naam Juffrouw Schiettekatte van Johan Deckmyn, de fractievoorzitter van Vlaams Belang, die zich voelde ‘alsof ik in de kleuterklas zit, waar juf Schiettekatte zegt dat ik braaf moet zijn'.

Het politieke jaar is weer begonnen...

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio