Hoge golf slaat Luc De Craemer (46) van het dek voor Engelse kust

Tweede dode binnen jaar op ‘behekst' Belgisch schip

De Vidar B462 lijkt wel vervloekt.

ZEEBRUGGE - De 46-jarige visser Luc De Craemer kwam maandagavond voor de kust van Engeland om het leven toen een grote golf de man van het dek sloeg. Hij werkte op hetzelfde schip als de 20-jarige visser die vorig jaar uit liefdesverdriet in zee sprong.

Door een hevige storm gisteren rond 17 uur keerden heel wat vissersschepen voor de Engelse kust terug naar de haven in Milford. Onder hen ook het Blankenbergse schip B462 Vidar. Maar even voor ze de haven in voeren, liep het grondig mis. Een hevige windstoot en de daarmee gepaard gaande hoge golf sloegen de 46-jarige visser Luc De Craemer van boord. De man uit Zeebrugge belandde in het koude water. Zijn makkers probeerden hem nog te redden, maar daarbij kwam hij met zijn hoofd tegen de buik van het schip terecht. ‘Door zo'n storm kan zo'n schip al snel beginnen schommelen', zegt aalmoezenier Dirk Demaeght. ‘Daardoor zou Luc met zijn hoofd tegen het schip geknald zijn.' Een helikopter kwam nog ter plaatse om de man uit het water te halen, maar de onfortuinlijke visser overleed in de helikopter op weg naar het ziekenhuis.

‘Behekst' schip

Het lijkt wel of het vissersschip Vidar B462 behekst is. Bijna precies een jaar geleden sprong de 20-jarige Kevin Despiegelaere uit Knokke-Heist van boord van hetzelfde schip omdat hij de breuk met zijn vriendin niet kon verkroppen. Het schip bevond zich op dat moment zo'n twintig mijl van de Britse kust. De bemanningsleden gooiden ook toen nog een reddingsboei, maar die wilde of kon Kevin niet meer vastgrijpen. Het lichaam van de jonge visser werd tot op heden nog niet aangetroffen.

Zoon (14) en dochter (3)

‘Dat valt helemaal niet met elkaar te vergelijken', zegt Eric Dewaegenaere, de eigenaar van het schip. ‘Dit was echt een zeer spijtig ongeval. Maar het is voor ons wel een tweede tegenslag in een jaar tijd. Dit komt hard aan, we zullen er dan ook niet veel meer over zeggen.'

Luc De Craemer laat een zoon van 14 en een dochter van 3 jaar achter. Zijn vriendin, Sandra Vandewalle, zag hem zo'n twee weken geleden vertrekken met het schip. De man is al visser voor zolang ze zich kan herinneren. Veel zorgen maakte ze zich dan ook niet toen hij voor de zoveelste keer op zee ging. ‘Ik stond er echt niet meer bij stil dat dat eigenlijk wel gevaarlijk kon zijn', klinkt het.

De politie kwam Sandra maandagavond laat het nieuws brengen. ‘Maar ik was alleen thuis met de kinderen en durfde niet meer open doen. Toen ze vanmorgen terugkeerden, geloofde ik hen eerst niet.' Over de precieze omstandigheden weet de vrouw zelf nog niet veel. ‘Ik krijg tegenstrijdige dingen te horen. Hopelijk komt er snel duidelijkheid, want ik vind het belangrijk om te weten wat er precies gebeurd is.' Voorlopig wordt Lucs lichaam in Engeland gehouden zolang het onderzoek loopt. Sandra troost zich met de gedachte dat ze haar vriend nog zal kunnen begraven. ‘Dat blijft toch anders dan zijn lichaam aan de zee te moeten afgeven.' De andere bemanningsleden van het vissersschip zijn normaal gezien vannacht weer naar ons land afgereisd. Zij zullen nog door de Belgische politie verhoord worden over het ongeval.

Corrigeer

NIEUWS