Schorsing van commissaris verlengd

De schorsing van oud-korpschef Jef Van Lommel van de politie van Geel, die wordt beschuldigd van fraude, is met vier maanden verlengd. Hij behoudt wel 75 procent van zijn loon.

ima

Commissaris Van Lommel kwam in april in nauwe schoentjes nadat vermoedelijk collega's een anonieme brief hadden verspreid. Daarin werd de commissaris beschuldigd van fraude. Hij zou snoepreisjes hebben gemaakt en bouwmaterialen van de politie hebben laten leveren bij zijn zoon.

Het Comité P, dat de werking van de politie controleert, voerde sinds januari vorig jaar een onderzoek naar mogelijk gesjoemel door Van Lommel, die tussen 2010 en eind oktober 2011 korpschef ad interim was bij de politiezone Geel-Laakdal-Meerhout. Uit het eerste rapport bleek volgens het parket dat er voldoende aanwijzingen waren van schuld om een opsporingsonderzoek op te starten.

Het diepgaande onderzoek, waarmee het Comité P eind mei werd belast, is nog aan de gang. Sinds de bom barstte, kwam de commissaris niet meer op zijn kantoor. Eerst meldde hij zich ziek, sinds 1 juli is hij geschorst.

Omdat de schorsing vandaag afloopt, besliste het politiecollege de schorsing vanaf 1 februari met vier maanden te verlengen. Hij krijgt geen toegang tot de gebouwen van de politie en evenmin tot het informaticasysteem. ‘Het gaat niet om een tuchtstraf, maar om een ordemaatregelen', zegt Vera Celis (N-VA), burgemeester in Geel. ‘De commissaris was aanwezig op het politiecollege. Hij had geen nieuwe elementen toe te voegen aan het dossier.'

Van Lommel verliest 25 procent van zijn loon. ‘Dat hij 75 procent van zijn loon behoudt, daar kunnen wij niet buiten', zegt de burgemeester. ‘Van Lommel een andere functie geven in het korps leek ons voorlopig niet wenselijk. Ook op menselijk vlak laat deze affaire sporen na.'

Pas als het grondige onderzoek is afgerond, kan het parket beslissen om Van Lommel al dan niet te vervolgen voor de correctionele rechtbank .

Video

Keuze van de redactie

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio