Atheneum stopt Hamlet in maatpak

Atheneum stopt Hamlet in maatpak

Hamlet en Ophelia (midden voorste rij) staan centraal in het toneelstuk. Foto: cdb

Sint-Niklaas -

Het Koninklijk Atheneum uit Sint-Niklaas brengt een eigen versie van de toneelklassieker Hamlet . De leerlingen spelen zowaar in maatpak.

Sint-Niklaas Hamlet is een tragedie van de hand van William Shakespeare. De prins voelt zich ongelukkig en wil wraak nemen op de moordenaars van zijn vader. Tegelijk is hij verliefd op Ophelia, maar intriges, corruptie, huichelarij steken stokken in de wielen. Het Atheneum baseert zich op de bewerking van Piet Arfeuille en speelt die met verve en af en toe een grap.

Alles heeft een modern jasje gekregen. De leerlingen lopen rond in maatpak, zowel jongens als meisjes.

De meningsverschillen krijgen met de aanwezigheid van perslui op de scène een wel erg hedendaagse aanpak.

‘Het is inderdaad een moderne versie van de tragedie die Shakespeare enkele eeuwen geleden schreef', vertelt PR Inge Strobbe.

Recht voor de raap

‘We hebben de gewoonte om met een vast team van begeleiders en leerkrachten te werken, zodat de producties altijd vlot verlopen. De acteurs zijn uitsluitend leerlingen en aan dat principe houden we ons. In totaal gaat het om veertien spelers, drie muzikanten en drie technici. De klas beeldende kunsten van Oona Prinsen bouwde het decor.'

Het is wel even wennen om Hamlet tussen al die dames en heren in strak zittende pakken te zien optreden.

Maarten Valcke vertolkt de rol van Hamlet.

‘Ik spreek soms harde taal maar ben recht voor de raap', zegt Valcke.

‘Mijn rol is vooral een woordenspel over zin en onzin van het leven, eerlijkheid en rechtvaardigheid. Ik speel tien jaar toneel en ben al sinds het derde leerjaar actief aan de Academie voor Muziek, Woord en Dans. Boeiend aan deze versie van Hamlet is dat ze openstaat voor nieuwe technieken die onze levens tegenwoordig domineren, zoals video en camera. Het biedt op de scène meer mogelijkheden.'

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio