Vakantie

Welke cruisestijl is jou op het lijf geschreven?

Zeven of meer dagen op zee. Wat zie je meer dan water, water en nog eens water? Het is een veel gehoorde opmerking van niet-cruisereizigers. Grote schepen zijn echter varende dorpen met winkels, restaurants, lounges, zwembaden, theater- en concertzalen en uitgebreide sportmogelijkheden. Zelfs op kleine schepen is er geen tijd om je te vervelen en tijd te kort om je te laten verwennen.

Tot een kwarteeuw geleden heerste op cruiseschepen nog een strakke discipline. Je kon je uurwerk gelijk zetten op de 'afternoon tea' en de ontspanningsmogelijkheden bleven beperkt tot een excursie en een wandeling aan dek. Toen er vanaf de jaren negentig schepen voor meer dan 2.000 passagiers werden gebouwd, breidde het cruiseaanbod gevoelig uit. Naast de megaschepen doken kleine, ultra luxueuze cruiseyachten op.

'Freestyle' bij Norwegian 445 euro
In het millenniumjaar introduceerde Norwegian Cruise Line Freestyle cruising. Je eet waar, wanneer en met wie je wil. Er zijn geen strikte kledingvoorschriften en het mag er allemaal wat losser aan toe gaan. Niets moet, alles kan, is zowat het devies. In navolging van de Amerikanen passagiers vallen steeds meer Europese en Belgische gezinnen voor freestyle cruising, ook dankzij de verschillende kinderclubs. Een van de paradepaardjes is de Norwegian Epic, met plaats voor 4.200 passagiers. Een achtdaagse cruise vanuit Miami naar de Cariben kan in maart vanaf 629 euro in een binnenhut en vanaf 789 euro in een balkonkajuit. Met de Norwegian Jade trek je half mei acht dagen langs de Griekse eilanden vanaf 445 euro.
www.ncl.eu

Entertainment bij Royal Caribbean 1.089 euro
Koppels en gezinnen met kinderen vallen ongetwijfeld ook voor de Royal Caribbean, vertegenwoordigd door Cruise Connection. De Oasis of the Seas en de Allure of the Seas zijn de twee grootste cruiseschepen wereldwijd. Het zijn heuse resorts met een waaier aan entertainmentdie je een ongeëvenaarde cruise-ervaring bezorgen. Allure of the Seas telt 16 passagiersdekken en is opgedeeld in zeven grensverleggende 'omgevingen': Central Park, Boardwalk, de Royal Promenade, de Pool and Sports Zone, Vitality at Sea Spa and Fitness Center, Entertainment Place en de Youth Zone. Zeven dagen Cariben in juli is mogelijk vanaf 1.143 euro in een binnenhut, vanaf 1.150 euro in een hut met uitzicht op Central Park en vanaf 1.411 euro in een luxueuze balkonhut. Een twaalfdaagse Europacruise met de Brillance of the Seas leidt vanuit Harwich naar Kopenhagen, Stockholm, Helsinki, Sint-Petersburg, Tallinn en Göteborg (vanaf 1.089 euro in mei). Aan boord vind je onder meer een klimmuur die tot 60 meter boven de zee strekt, een minigolf, een solarium met watervallen en barokke Franse tuin.
www.royalcaribbean.com
www.cruiseconnection.be

Holland America Lines vanuit Rotterdam 898 euro
Holland America Lines heeft zijn historische banden met Nederland aangehaald door van Rotterdam opnieuw een belangrijke vertrekhaven te maken. Je kan er onder meer inschepen voor een 28-daagse cruise die je naar de middernachtzon, de Noorse fjorden en de Schotse Hooglanden brengt. Vanuit Rotterdam stevent de MS Rotterdam tot boven de Poolcirkel en daalt vervolgens af naar Zeebrugge. Van daaruit wordt koers gezet naar Dublin, Belfast en Glasgow om dan via Bergen, Stavanger en Kopenhagen weer te keren (vanaf 2.997 euro in binnenhut).

Vanuit Vancouver laat de MS Zaandam je in mei gedurende zeven dagen kennismaken met de gletsjers en fjorden van Alaska (vanaf 898 euro in buitenhut). Door de Inside Passage gaat het naar Juneau, Glacier Bay National Park en Anchorage. Supplementaire excursies zijn onder andere een berensafari, een jeep- en kanotocht, een krabbenvangst, een hengelpartij op zalm en een stevig aanbod van begeleide natuurwandelingen.
In 2014 plant Holland America Line een 52-daagse Indonesiëcruise (vanaf 4.998 euro) met de MS Rotterdam. Zoals vaak op lange cruises kan je een deeltraject boeken en je reis beperken tot een 38-daagse cruise naar Singapore (vanaf 3.899 euro).
www.hollandamerica.be

Oceania Cruises voor 'foodies'
Met twee kleinere (684 passagiers) en twee middelgrote schepen (1.250 passagiers) begeeft Oceania Cruises zich in het luxesegment met een vleugje ongedwongen Engelse countrystijl zonder al te veel entertainment of gala-avonden. Voor zijn kookworkshops wordt Oceania geroemd als de rederij voor 'foodies' en gastronomen. Een lady-chef neemt je mee naar lokale markten. Je koopt er groenten aan en verwerkt die vervolgens in eigen gerechten of lokale specialiteiten. Oceania opteert voor betaalbare luxe. De Marina vertrekt einde september vanuit Zeebrugge voor een twaalfdaagse wijncruise (vanaf 2.995 euro), begeleid door de Belgische sommelier Jonathan Beeckman. Onderweg naar Barcelona ontdek je tijdens excursies de geheimen van calvados, bordeauxwijn, porto, Rioja en sherry.
www.oceaniacruises.com

Azamara
Azamara Quest en Azamara Journey zijn twee identieke, middelgrote schepen voor een zevenhonderdtal gasten die stijlvol en relaxed willen cruisen. Bij Azamara Club Cruises is er gemiddeld één bemanningslid per twee gasten. Je kan formeel gekleed gaan, maar dat hoeft niet. Je eet in het hoofdrestaurant of trekt naar het Sushi café, de Outdoor Grill, de Breeza Bistro en het Window's café. In de AquaSpa word je verwend van kop tot teen. 's Avonds geniet je van machtige shows of livejazzmuziek. Bovendien zijn fooien, huiswijnen aan tafel 's middags en 's avonds evenals koffie, thee en frisdranken in alle bars in de prijs inbegrepen. Omdat de schepen een maatje kleiner zijn, staan ook minder bekende vaargebieden op het programma. Zo toert de Azamara Journey in augustus rond op de Zwarte Zee (11 dagen vanaf ca. 4.500 euro) Vanuit Istanbul gaat het naar Batumi (Georgië), Sochi (Rusland), Yalta, Sebastopol en Odessa (Oekraine), Constanta (Roemenië) en Nessebar (Bulgarije).
www.azamaraclubcruises.com

SeaDream Yacht Club
Met twee schepen voor een honderdtal passagiers vertoeft SeaDream Yacht Club in het topsegment. SeaDream I en II zijn veeleer ultraluxueuze jachten met een gepersonaliseerd gastheerschap van bijna één bemanningslid voor één passagier. De jachten hebben teakhouten dekken waarop je zelfs kan overnachten onder de sterrenhemel. SeaDream presenteert een all-inclusive formule waarin maaltijden, dranken, fooien en gebruik van mountainbikes en watersporten vanaf het schip inbegrepen zijn. De buitenhutten pronken met extra's zoals een iPod docking station, een gevulde koelkast en zelfs gepersonaliseerd briefpapier.

Nieuw in het aanbod van SeaDream zijn onder meer cruises in Costa Rica (7 dagen vanaf 2.230 euro). Een negendaagse cruise brengt vanuit Barbados in de Atlantische Oceaan door het Panamakanaal naar het Panamese Balboa aan de Stille Oceaan (vanaf 4.230 euro). www.seadream.com

 

Corrigeer

Het beste van Enkel voor abonnees