Dokter Jos Rommel leidt oogartsen op in een ziekenhuis van Licht voor de Wereld in Lubumbashi

Gepensioneerd oogarts helpt blinde Congolezen weer zien

Dokter Jos Rommel leert de Congolese artsen een techniek die hij in de jaren 70 zelf op punt stelde. Foto: sbr

Roeselare -

Binnenkort vertrekt oogarts Jos Rommel (72) voor de vierde keer naar Congo. Niet om aan sightseeing te doen, wel om de oogartsen er op te leiden en blindheid door cataract tegen te gaan.

Dokter Jos Rommel (72) is al enkele jaren op pensioen, maar zijn specialiteit van oogarts brengt hem de laatste jaren steeds vaker naar Afrika. Hij helpt er ontwikkelingsorganisatie Licht voor de Wereld om de strijd aan te gaan met cataract. Cataract, een vertroebeling van de lens, is in België een relatief gemakkelijk te verhelpen aandoening. In Congo leidt het heel vaak tot blindheid. De helft van de blinden daar zijn het geworden door cataract.

Rommel maakt nu al voor de vierde keer de reis naar Lubumbashi in de Katanga-provincie om artsen op te leiden in de Sint Yvonne-oogkliniek. Er werken één oogarts, drie geneesheren en twintig verplegers. ‘Maar hun opleiding schiet te kort en daarom sta ik hen bij met begeleiding en bijscholing', zegt Rommel.

Pionier

Het is geen toeval dat de Belgische ngo Licht voor de Wereld de Roeselaarse oogarts aansprak. In de jaren zeventig was Rommel een pionier. Als een van de eersten paste hij een operatietechniek toe waarbij het oog wordt opengesneden om de door cataract vertroebelde lens te vervangen door een nieuw exemplaar. ‘In het Westen gebruiken we nu een minder ingrijpende techniek waarbij de lens via een kleine opening vervangen wordt. In Afrika is dat niet mogelijk', zegt Papa Jos, zoals ze hem in Congo noemen. ‘Congolezen wachten vaak tot ze volledig blind zijn vooraleer ze een kliniek opzoeken. Omdat ze bang zijn voor de operatie, uit onwetendheid, omdat ze denken dat de operatie te veel zal kosten, maar ook omdat de kliniek vaak vele honderden kilometers ver is.'

200 km op aftandse fiets

De oogarts op rust wordt niet betaald voor zijn diensten en advies. ‘Dat hoeft ook niet', zegt hij. ‘Ik ben vooral blij dat ik op mijn leeftijd nog iets kan betekenen. Dat ik met mijn kennis de Congolese dokters en blinden kan helpen. Ik voel ook dat mijn raad gewaardeerd wordt. Als je de blijdschap ziet van een iemand die na jaren blind zijn plots weer ziet, dan word je daar zelf ook blij van.'

Het strafste wat Rommel ooit meemaakte, is het verhaal van een opperhoofd uit Zambia. Zijn familie wandelde ruim 200 kilometer naar de kliniek terwijl de bejaarde en blinde stamvader op een aftandse fiets vervoerd werd. Na de operatie kon hij weer zien en moest zijn dochter hem niet langer met een bezemstok begeleiden. ‘Het toont aan hoe de naam en faam van de kliniek wijdverspreid is in de regio', zegt de dokter.

De kliniek waar Papa Jos actief is, streeft naar Europese standaarden. Dankzij de vrijgevigheid van vrienden vertrekt de dokter straks met een Yag-laser in zijn koffer. Daarmee zullen weer heel wat mensen sneller en efficiënter geholpen kunnen worden.

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio