Vierde generatie Vanzieleghem aan het roer van restaurant

't Damberd op Markt viert honderdste verjaardag

De huidige en toekomstige generatie Vanzieleghem. Foto: sbr

LICHTERVELDE -

't Damberd op de Markt van Lichtervelde bestaat dit jaar exact honderd jaar. Ondertussen is 't Damberd in handen van de vierde generatie Vanzieleghem. Het café is intussen ook een restaurant geworden.

In februari 1913 tekenden Victor Vanzieleghem en zijn ambitieuze echtgenote Leonie de aankoopakte van wat later 't Damberd zou worden in Lichtervelde. 't Damberd was toen nog lang niet het restaurant dat we vandaag kennen. Jarenlang was het een café met daarin een beenhouwerij.

‘In het café werden ook gerechten geserveerd, maar in die tijd was er zelfs nog geen menukaart', zegt huidig uitbater Lieven Vanzieleghem. ‘Victor en Leonie gooiden een biefstuk uit de beenhouwerij op het vuur en de mensen hadden eten. In 1933 namen hun kinderen de zaak over en in 1958 kwamen mijn ouders aan het roer te staan van het café. Ook de beenhouwerij was er toen nog, want mijn vader was slager van opleiding.'

Met Lieven staat nu al de vierde generatie Vanzieleghem aan het roer, maar het concept werd wel aangepast.

‘De beenhouwerij werd uit 't Damberd gehaald en mijn ouders bouwden een nieuwe beenhouwerij naast het café. De beenhouwerij was voor mijn broer, die voor slager heeft gestudeerd. Ik kreeg het café in handen, maar aangezien ik hotelschool had gedaan, besloot ik er een restaurant van te maken. Geen café meer, ook geen tearoom, maar een echt restaurant.'

Ondertussen staat zelfs de vijfde generatie al te trappelen. Alhoewel dochter Melanie Vanzieleghem er als kind nooit aan dacht om later 't Damberd over te nemen, staat ze vandaag achter het fornuis. Melanie volgde immers een opleiding aan de hotelschool.

‘Je hoort vaak zeggen dat een familiebedrijf de derde generatie niet overleeft, maar het is mijn ouders niet gelukt om het restaurant om zeep te helpen', grapt Lieven. ‘We willen dit jaar dan ook een heel speciaal feestprogramma in elkaar steken. Zo pakken we elke maand uit met een seniorennamiddag en een kreeftenfestijn. Iets dat we mogelijk ook de volgende jaren nog zullen organiseren.'

Er komt ook een boek over 't Damberd.

De bekende Lichterveldenaar Frans Vanzieleghem, een oom van Lieven, brengt het rijkelijk geïllustreerde verhaal van 't Damberd.'

‘Het restaurant draait goed, maar we blijven dan ook voortdurend vernieuwen. Alle ramen werden vervangen en onlangs brachten we nog een nieuw likje verf aan. We kunnen er nog vele jaren tegenaan', besluit Lieven.

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio