Aantal falingen in januari gestegen met 35 procent

Weer meer bedrijven in regio op de fles

Weer meer bedrijven in regio op de fles

Ivan De Beule vond een gat in de markt. Foto: bfs

Sint-Niklaas -

Het aantal faillissementen in de regio Sint-Niklaas is in januari met 35 procent gestegen in vergelijking met een jaar eerder. Toch zakken ondernemers nog steeds af naar het Waasland. ‘Specialisatie is de sleutel', klinkt het bij nieuwkomer Accemundo.

De afgelopen maand zaten 31 ondernemers in Sint-Niklaas met de handen in het haar. Ze legden zelf de boeken neer van hun zaak, of werden daartoe gedwongen door het parket van Dendermonde. Met dit aantal falingen zit de Wase hoofdstad op het hoogste aantal van alle januarimaanden van de afgelopen zeven jaar. In vergelijking met 2012 steeg het aantal met 35 procent. Dat blijkt uit de cijfers van het onderzoeksbureau Graydon.

Dirk Bulteel is directeur van werkgeversorganisatie VOKA afdeling Waasland en interpreteert de cijfers. ‘De faillissementen stijgen inderdaad, maar onze regio blijft nog ruim onder het nationaal gemiddelde van 40,4 procent', verduidelijkt hij. ‘Daardoor blijven de faillissementen bij ons nog relatief beperkt in vergelijking met andere plaatsen. In Sint-Niklaas hebben we de afgelopen maand ook geen echt grote falingen gehad, waardoor het verlies aan arbeidsplaatsen binnen de perken bleef. Het ging vaak om kleinere firma's.'

Toch blijkt het klimaat voor ondernemers in het Waasland niet echt slecht te zijn. Dat bewijst alleszins Ivan De Beule van speciaalzaak Accemundo.

Neckwear

De man opende twee weken geleden een gloednieuwe zaak in ‘neckwear' in Sint-Niklaas: dassen, strikjes en sjaals in alle kleuren en formaten voor zowel dames als heren.

‘Ik heb ondervonden dat een doorgedreven specialisatie het antwoord is op de crisis', legt de man uit. ‘Als onderneming proberen we uniek te zijn, en producten aan te bieden die elders moeilijk te vinden zijn. Vandaag leveren we met Accemundo onder meer de dassen voor de federale politie, het personeel van De Lijn en het gevangeniswezen in Gent. Ook het bestuur en de spelers van voetbalclub Waasland-Beveren dragen onze dassen. We leggen ons toe op een niche, en slagen er daarom in om zelfs met een klein team veel en goede contacten op te bouwen.'

Corrigeer

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio