‘Arriba Bolivia' wil klimschool oprichten in lokaal mijnstadje

Niels Jespers wil Boliviaanse jongeren leren klimmen

© mas

De Antwerpse alpinist Niels Jespers (27) verruilt deze zomer het vlakke België voor de bergen van Bolivië. Het project ‘Arriba Bolivia' wil aan het hoogland van de Andes een klimschool uit de grond stampen met een groep jongeren. ‘We willen de plaatselijke jeugd van de straat houden', klinkt het ambitieus.

Matthias Adriaensen

Op de Boliviaanse altiplano was Llallagua ooit een bloeiend mijnbouwstadje. Maar sinds de rijkdom uitgeput raakte, gaat de regio er flink op achteruit. Toch zien ‘De Natuurvrienden' nog andere mogelijkheden. Met tien Vlaamse en evenveel Boliviaanse jongeren, willen ze de omgeving op een andere manier benutten. ‘Het landschap leent zich uitstekend om te klimmen, maar het gebeurt jammer genoeg niet. Daar willen we samen met de bewoners verandering in brengen', verklaart Jespers het initiatief.

Echte berg

Niels woonde zelf een jaar lang in Bolivië en werd meteen verliefd op de ongerepte natuur. ‘Op een paar dagen wandelen kan je er alle ecologische niveaus doorkruisen: van woestijn, over ijs tot ­groene vlaktes. Helaas is die pracht vooral het voorrecht van toeristen.'

Samen met zijn vriendin Ingrid Léonard en de lokale man Celso, zal Jespers het project begeleiden. Op 26 juni vertrekt de groep voor vijf weken naar Bolivië, waar het op dat moment winter is. ‘Maar de seizoenen zijn er minder extreem. Bovendien valt er in de zomer veel regen', legt hij uit. Hun doel is duidelijk: de lokale jongeren krijgen de kans om hun vrije tijd op een actieve en duurzame manier in te vullen. ‘Via de klimsport laten we hen kennismaken met de schoonheid van hun land. In eerste instantie door eenvoudige tochten te maken op een rots van zo'n tachtig meter hoog, maar daarna zullen we samen ook de Nevado de Chiaraco beklimmen. Een echte berg dus', verzekert Jespers.

Fondsen werven

In afwachting van hun grote droom, zijn de jongeren volop bezig om fondsen te werven. Ze kookten een Boliviaans driegangenmenu, organiseren een avonturendag en verkopen zelfgemaakte sleutelhangers. Tegelijk is ook andere hulp welkom. ‘We zoeken nog klimmaterialen in goede staat. Wie dus nog schoenen, pofzakjes, gordels, bergbottines of jassen heeft, kan ons een grote dienst bewijzen. Omdat we ook een documentaire willen maken, zijn ook camera's en geluidsapparatuur meer dan welkom', besluit Jespers met een warme oproep.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Video

Meest gelezen uit de buurt