Vakantie

Cruise is niet duurder dan clubvakantie

Cruise is niet duurder dan clubvakantie

Foto: *

De ingebruikname van megacruiseschepen heeft geleid tot een flinke democratisering van de cruisemarkt. Prijzen zijn vaak goedkoper dan een all-invakantie van één week in een viersterrenvakantieclub in Spanje.

Voor bedragen die schommelen tussen goed 800 euro in maart, iets meer dan 1.000 euro in de paasvakantie en bijna 1.400 euro in juli, vind je vrij vlot een cruise op de Middellandse Zee. Vroegboekingen, promoties en lastminutes zijn even goed schering en inslag in de cruisewereld. Bovendien worden er steeds meer dagprijzen geafficheerd, bepaald door de koers van de dollar en het spel van vraag en aanbod. Wanneer de Amerikaanse of Britse markt niet aantrekt, dalen de prijzen. Rederijen doen er alles aan om hun schepen te vullen.

Globaal biedt de cruiseprijs meer dan volpension: logies, maaltijden (van roomservice tot middernachtbuffet) en een breed scala aan activiteiten en faciliteiten zijn inbegrepen. Je moet niet betalen voor wervelende 'Broadwayshows' en live-optredens. Enkel voor excursies, de kapper, massages en wellnessbehandelingen wordt extra betaald. Lees aan boord zeker de scheepskrant waarin promoties, 'happy hours' en andere initiatieven worden aangekondigd. Zo kan een well-nessbeurt flink goedkoper zijn op dagen dat het schip in de haven ligt. Wordt op die dag een excursie georganiseerd die je niet interesseert, dan is dat het moment om je te laten verwennen.
Wanneer je de cruiseaanbiedingen doorneemt, zie je dat kinderen tot 16 of 18 jaar dikwijls gratis meereizen in een ruime familiehut. Voor hen betaal je alleen nog de havengelden. Geïnspireerd door de all-informules en drankenforfaits in vakantieclubs op het vasteland hebben rederijen gelijkaardige concepten ontwikkeld waarmee je het budget onder controle houdt.

Hoe dan ook wordt er nog vaak gewerkt met fooien of 'tips' die onderdeel zijn van de verloning van de bemanning. Reken tussen 5 en 12 euro per persoon per nacht. Op de eindafrekening van de dranken is een servicetoeslag van 15% mogelijk. Er wordt vaak betaald in dollars. Laat je vooraf goed adviseren over de fooienregeling om verrassingen te vermijden.

Herpositioneringscruises
Hoewel er het jaar rond promoties zijn, springen lente en herfst eruit. Tweemaal per jaar zijn er herpositioneringscruises en verplaatsen de schepen zich massaal. Vanaf maart-april zakken veel rederijen af naar Europa, en dat zowel voor Middellandse Zeecruises als voor meer cultureel getinte cruises in West- en Noord-Europa. In oktober-november stevenen de schepen naar zonniger vaargebieden zoals de Cariben, de Arabische Golf, de Indische Oceaan, Zuid-Oost-Azië, Oceanië en Zuid-Amerika.
Deze herpositioneringscruises kunnen uitlopen tot een twintigtal dagen en omvatten meer zeedagen dan gebruikelijk. Hierdoor dagen er minder passagiers op en worden er aantrekkelijke prijzen gelanceerd. Ook worden themacruises met exclusieve gasten of evenementen opgezet om klanten te lokken. Weet wel dat je vertrek- en aankomsthaven verschillend zijn, en dat tegenover een goedkope cruise misschien een dure vlucht staat om huiswaarts te keren.

Duur internetten
Reizen zonder smartphone of tablet wordt haast ondenkbaar. Op heel wat schepen kan je internetten en je mails checken in een 'internetcafé' of kan je inloggen op een draadloos netwerk. Realiseer je wel dat de verbindingskost zeer snel aandikt en dat de snelheid soms traag is. Verifieer in de scheepskrant of er geen tijdelijke voordeelaanbiedingen zijn, of check je mails aan wal, al dan niet in een internetcafé of in een gratis hotspot.
 
Italiaanse romantiek, Franse charme, Britse elegantie, Duitse gezelligheid of internationale elegantie. Je kiest niet alleen een vaarroute of een bestemming maar even goed een bepaalde lifestyle en gastvrijheid.

Cruises waren oorspronkelijk een op-en-top Amerikaans gegeven. De beperking van de immigratiegolf in de jaren twintig zette rederijen ertoe aan om hun schepen anders te gaan inzetten. De drooglegging en een verregaand alcoholverbod inspireerden hen tot zogenaamde booze cruises in internationale wateren voor de Amerikaanse kust. Met de opkomst van transatlantische vluchten na de Tweede Wereldoorlog werden oceaanstomers omgebouwd tot cruiseschepen, die hoofdzakelijk vanuit Florida werden ingezet op zevendaagse cruises naar de Caraïben. Carnival Cruise Lines koos resoluut voor Amerikaanse funcruises. Naarmate de interesse voor cruises groeide in Europa, diversifieerde het aanbod.

Mediterraans MSC: vanaf 399 euro
MSC Cruises spiegelt zich aan de mediterrane, Italiaanse levenswijze en focust op genieten van het leven, warme gastvrijheid, familie en lekker en gezond eten (slowfood). De jonge vloot van elf schepen wordt dit jaar uitgebreid met MSC Preziosa. Na de maidentrip einde maart toert de MSC Preziosa in het Middellandse Zeegebied langs Marseille, Genua, Napels, Messina, Tunis/La Goulette en Barcelona.
Een zes- of zevendaagse cruise kan vanaf 399 euro in het voorjaar en vanaf 999 euro in de zomermaanden. Op het bovendek van de MSC Preziosa bevindt zich de exclusieve MSC Yacht Club met 69 suites (vanaf 2.339 euro in de zomer). Liefhebbers van waterpret kunnen via de langste waterglijbaan ooit op zee gebouwd 120meter naar beneden zoeven.
www.msccruises.be

Romantisch bij Costa Cruises: vanaf 599 euro
Een internationaal karakter met een vleugje Italiaanse romantiek vind je bij Costa Cruises dat pionierde met de democratisering van de cruisemarkt en vroegboekkortingen. Comfort en ontspanning voor alle leeftijdsgroepen en families staan centraal. Kinderen en hun ouders kunnen deelnemen aan het Fun@Sea-programma met een pizzaparty, schattenjacht, grimesessie, verkleedpartijtjes en exclusieve kinderdiners. Tieners en jongvolwassenen krijgen initiaties muurschilderen, bodypainting, dans en jongleren en kunnen zich uitleven op beach-, funk- en raveparty's.
Voor volwassenen lonkt de Samsara Spa voor een verwenbeurt. Een twaalfdaagse cruise met de Costa neoRomanticava uit Savona kan vanaf 599 euro in buitenkajuit. Volgende winter kan je vanaf 730 euro zeven dagen cruisen in Dubai, Oman en de Verenigde Arabische Emiraten.
www.costacruises.be

Naar het noorden met Celebrity: vanaf 1.580 euro
Celebrity Cruises is een Amerikaanse rederij met een Europese uitstraling. Met ruime schepen die vijfsterrenhotelcomfort uitstralen en aandacht voor gastronomie. Zo is er de mogelijkheid tot specialty dining waarbij gerechten aan tafel worden bereid. De rederij is bekend voor haar internationale shows en entertainment waarvoor onder andere wordt samengewerkt met Cirque du Soleil. Nieuw is een samenwerking met Zumba Fitness, het fitnessprogramma geïnspireerd op de Latijns-Amerikaanse dans. Gasten kunnen deelnemen aan een volledig zumbaprogramma voor kinderen en volwassenen.
Een twaalfdaagse Noord-Europacruise vanuit Amsterdam naar Sint-Petersburg kan in mei vanaf 2.034 euro in een binnenhut. Voor 1.580 euro kan je in september inchecken voor een achtdaagse reis vanuit Southampton naar Noorwegen met verblijf in een premium balkonhut.
www.celebritycruises.com

Vijfsterrenreis met Franse charme: vanaf 2.350 euro
Compagnie du Ponant is een Franse rederij, gespecialiseerd in vijfsterrenreizen. In het winterseizoen 2013-2014 worden de schijnwerpers gericht op het eeuwenoude, mysterieuze en betoverende Azië. Voor de eerste keer gaat de Soleal, die plaats biedt aan 264 passagiers varen in Japan, Vietnam, Thailand, Maleisië, Indonesië, Borneo, Birma, Sri Lanka, India en de Malediven. Het schip legt zo dicht als mogelijk aan bij natuurgebieden en Unesco-erfgoedsites.
Vanuit Petropavlovsk in het Russische Verre Oosten vertrekt een cruise naar Kamtchatka, de vulkanische eilandengroep van de Koerillen en het Japanse Otaru (11 dagen, vanaf 4.740 euro) om vervolgens via Hiroshima en Busan naar Osaka te varen (8 dagen, vanaf 2.350 euro). In het voorjaar 2014 wordt vanuit Kuala Lumpur koers gezet Sri Lanka, Thailand en Birma (9 dagen, vanaf 3.800 euro).
www.ponant.com

Aida met Duitse clubsfeer: vanaf 900 euro
Onder de slagzin 'Das Clubschiff' profileert Aida Cruises zich als een Duitse rederij met een informeel, ontspannen en sportief karakter. Maaltijden zijn in buffetvorm waarbij ook de dranken inbegrepen zijn. Conditietraining, basketbal, spinning, nordic walking, fitness, spinning en duiken komen aan bod. Landexcursies worden meer dan eens per fiets gedaan. 's Avonds vinden er optredens van diverse artiesten plaats. Diverse schepen pronken zelfs met een 'Bierkeller' en een eigen scheepsbrouwerij. Zo kan je op de AidaBlu zelfs toekijken hoe er op volle zee wordt gebrouwen.
In het najaar staan onder andere achtdaagse cruises tussen de Canarische Eilanden en Madeira op het programma (ca. 900 euro). Twaalf dagen naar de Kaapverdische Eilanden kan ook (ca. 1.500 euro)
www.aida.de

Fred. Olsen met Britse elegantie: vanaf 1.060 euro
Het van oorsprong Noorse Fred. Olsen Cruise Lines wordt vaak genoemd als een van de sympathiekste rederijen. De middelgrote, iets oudere maar gerenoveerde schepen en de elegante Britse sfeer bekoren hoofdzakelijk een wat ouder cliënteel.Elkeen die een klassieke cruise wil maken, voelt zich wellicht thuiskomen op deze schepen. Vandaar ook dat deze rederij kan rekenen op trouwe klanten. Rustgevende zeedagen worden keurig afgewisseld met excursiedagen aan wal. Op zee wordt tijd gemaakt voor cursussen over wijn proeven, tuinieren, enz.
In juli gooit de Braemar in Dover de trossen los voor een 14-daagse naar de FarOer-eilanden en IJsland met het Thingvellir National Park om weer te keren via het Noorse Bergen (ca. 1.900 euro). Vanuit Southampton vertrekt de Black Watch in december voor een 10-daagse naar Lissabon, de Portugese Algarve, Gibraltar, het Marokkaanse Tanger en La Coruna (ca. 1.060 euro).
www.fredolsencruises.com

Internationale topklasse: vanaf 5.651 euro
Met absolute topgastronomie, een uiterst persoonlijke service en een internationaal karakter spreekt Seabourn klanten aan die in vijfsterrenhotels de beste kamer reserveren. De gestroomlijnde Seabournschepen verwelkomen 200 tot 450 passagiers, die kunnen rekenen op de inzet van respectievelijk 150 en 330 bemanningsleden. De sfeer is spontaan, ongedwongen en ontspannen, alsof je op een groot privéjacht vertoeft. Seabourn staat al jaar en dag aan de wereldtop. Het vaarschema vermeldt unieke routes met locaties die je ooit bezocht moet hebben.
Zo kan je in januari volgend jaar een achtdaagse cruise (vanaf 5.651 euro) met de Seabourn Spirit maken langsheen Sint-Maarten, de Maagdeneilanden, St. Barts, St. Kitts, Guadeloupe, St.Lewis, de Grenadierseilanden en Barbados. In februari 2014 vertrekt vanuit Buenos Aires een 21-daagse cruise naar Rio de Janeiro, Salvador de Bahia en Recife om vervolgens via de Amazone naar Anavilhas en Manaus te varen (vanaf 16.867 euro).
www.seabourn.com

 

Corrigeer

Het beste van Enkel voor abonnees