Geen winnaar na bitsige klassieker met drie rode kaarten

Anderlecht en Standard hebben 2-2 gelijkgespeeld na een stevige wedstrijd die gekruid werd met drie rode kaarten. Anderlecht eindigde de wedstrijd met negen, maar kon vijf minuten voor tijd alsnog het verlies afwenden dankzij de 2-2 van Gillet. Anderlecht telt zes punten voorsprong in de stand op Zulte-Waregem. Standard staat opnieuw alleen vierde.

Anderlecht had de wedstrijd pas op gang getrapt of Standard keek al tegen een achterstand aan. Nadat de bezoekende defensie enkele schoten uit de tweede lijn kon afblokken, kreeg Lucas Biglia de bal aan de rand van de zestien. De Argentijnse verloren zoon haalde meteen verschroeiend uit en de bal verdween prachtig tegen de netten. Een betere start had Anderlecht zich niet kunnen wensen.

Standard was niet aangeslagen en prikte meteen tegen via Reza, maar zijn schot ging een metertje naast. De misser betekende slechts uitstel voor de Rouches want halverwege de eerste helft kon Batshuayi de bordjes terug in evenwicht hangen. Reza stuurde de spits diep en Nuytinck zat er niet kort genoeg op om te verhinderen dat Batshuayi de gelijkmaker voorbij Proto schoot. Standard drukte meteen door na de 1-1 en twee minuten later kwam Anderlecht goed weg. Bulot haalde de achterlijn en kon terugleggen op Reza, maar de snelle aanvaller zag zijn bal gekeerd op de doellijn door Nuytinck.

Jovanovic revancheert zich

Op het halfuur kon Reza opnieuw dreigen na een goede voorzet van Van Damme, maar de aanvaller besloot in één tijd nipt naast. Anderlecht prikte dan weer tegen via De Sutter, die de Standarddefensie bijna wist te verrassen, maar Kawashima kon een doelpunt nog net verhinderen. Vijf minuten voor rust kon Jovanovic het niet hebben dat Opare hem met een stevige schouderduw opzij zette. De Serviër verloor zijn zelfbeheersing en beukte de verdediger omver: terecht rood voor de Paars-witte aanvaller.

Ook Standard met tien verder

Buyens kopte al na zeven minuten in de tweede helft de 1-2 op het bord na een goede center van Bulot. Anderlecht had het moeilijk en dat deed de gemoederen verder verhitten. Kljestan zette zijn ellenboog tegen het hoofd van Buyens, maar de Amerikaan kwam weg zonder kaart.

Op het uur moest ook Standard verder met tien man na de tweede gele kaart voor Vainqueur. De middenvelder van de bezoekers tackelde met gestrekt been op de bal, wat hem op een discutabel tweede geel kwam te staan. Er kwam opnieuw meer evenwicht in de wedstrijd nu beide ploegen allebei herleid waren tot tien spelers. De thuisploeg vond haar tweede adem en ging op zoek naar de gelijkmaker. Die kwam er bijna na een afgeweken schot van Kouyaté, maar de bal viel pardoes op de lat. Biglia stopte de daaropvolgende counter foutief af, maar Gumienny hield na twijfel de tweede gele kaart voor de Argentijn op zak. Die kwam er negen minuten voor tijd wel, wanneer de kapitein van Anderlecht Ezekiel langs achter afstopte: Paars-wit met negen man verder.

Einde zegereeks

Ondanks de nieuwe man-meer-situatie slikte Standard vijf minuten voor tijd alsnog de gelijkmaker van Gillet. De Rode Duivel kopte een vrije trap van Odoi voorbij Kawashima tegen de netten. De 2-2 bleef op het bord staan, waardoor er een einde komt aan de zegereeks van Anderlecht. De landskampioen won elf matchen op rij, maar ziet deze reeks nu gestopt door de rivalen uit Luik. Paars-wit telt zes punten voorsprong op Zulte-Waregem en twaalf punten op de vierde plaats van Standard.

Corrigeer