Als verdeelcentrum voor Europa is in ons land ‘zuiverste' en ‘goedkoopste' drugs beschikbaar

België is drugsparadijs

© *

Nergens in Europa zijn de illegale drugs zo goedkoop en zo zuiver als in België. Volgens een nieuw, verontrustend rapport van Europol hebben heroïne, cocaïne, cannabis én amfetamines de beste prijs-kwaliteitsverhouding in ons land.

Koen Baumers

‘Berichten over een vermindering van het aanbod aan heroïne werden bevestigd in vele landen, maar in België en Frankrijk bleef de drug beschikbaar en met een verhoogde zuiverheid. Sinds kort neemt naast Nederland ook België de rol op als belangrijk distributiecentrum voor heroïne in Europa, dankzij hun goed ontwikkelde transportinfrastructuur.'

Het is maar één uittreksel uit het ‘rapport 2013' van Europol en het Europees Centrum voor Drugs en Drugsverslaving (EMCDDA), maar het is veelzeggend: ons land komt in het hele rapport erg duidelijk naar voren als een draaischijf voor drugshandel én als een paradijs voor drugsgebruikers.

In eerdere rapporten van het EMCDDA bouwde België al een reputatie uit op het gebied van groot- en kleinhandel in cocaïne – denk maar aan het onderzoek naar het Antwerpse rioolwater, waar meer cocaïneresten werden teruggevonden dan in alle andere Europese steden. Dat die drug populair blijft, blijkt uit het rapport: ‘de rol van het land als belangrijk invoerpunt voor cocaïne in Europa wordt bevestigd'. Omdat ons land aan het begin van de ketting ligt, heeft de cocaïne in België ‘qua prijs een van de laagste en qua zuiverheid een van de hoogste in Europa'. Bovendien is het nergens in Europa zo gemakkelijk om aan cocaïne te geraken, al zet ook de politie hoog in op het onderscheppen van het witte poeder: ons land staat op de vierde plaats met 19 ton onderschepte cocaïne in de periode 2009-2011.

Cocaïne mag dan een blijver zijn, nieuw is dat België ook voor andere drugs hoog op het lijstje staat. Voor cannabis, bijvoorbeeld. ‘Alle gegevens wijzen naar België en Nederland als hub voor cannabisproducten. De landen zijn geïdentificeerd als dominante bron voor de in Europa verhandelde hasj, België heeft de voorbije vijf jaar een toename van binnenlandse productie gekend.'

Dat komt door de strengere regels in Nederland. Wie daar in een legale coffeeshop aan cannabis wil geraken, moet sinds vorig jaar Nederlander zijn en zich registreren. ‘De criminele organisaties breiden daardoor hun illegale netwerk uit naar de straat, vooral in België, om de lokale politie in de omgeving van coffeeshops te vermijden en om de afstand naar de klanten uit Frankrijk te verkleinen', stelt het rapport.

Ook amfetamines zijn in opmars. ‘Grootschalige productie komt vooral voor in België en Nederland', klinkt het. Gevolg daarvan is weer dat de zuiverheid van het synthetische product in ons land hoger ligt dan in de andere Europese landen. Een kaart van Europa in het rapport toont het grote aantal ontmantelde laboratoria in Vlaanderen en het zuiden van Nederland.

Ook voor xtc is België een grote producent geworden. De groeiende aantrekkingskracht van België heeft volgens Europol te maken met de strengere wetgeving in Nederland rond cannabis. De meeste gearresteerde drugsproducenten in de grensstreek zijn Nederlanders.

De Europese commissaris van Binnenlandse Zaken bestelde het rapport om een beter beeld te krijgen over de manier waarop probleem best wordt aangepakt. Haar conclusie: ‘Er is nog een lange weg te gaan.' De strijd tegen drugs is in België een prioriteit in het nationale veiligheidsplan.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Video

Keuze van de redactie