Internetpanne Telenet van de baan: 'Een grote storing waarvoor we ons excuseren'

Internetpanne Telenet van de baan: 'Een grote storing waarvoor we ons excuseren'
Ruim de helft van de klanten van telecombedrijf Telenet kreeg zondagochtend te maken met problemen: geen internet of telefoon en digitale televisie die niet werkte zoals het hoorde. Rond de middag was alles verholpen. Telenet belooft een gratis film aan zijn klanten als compensatie.

Rond 14 uur bevestigde Telenetwoordvoerder Stefan Coenjaerts al dat de problemen definitief opgelost waren. De oorzaak van de ellende lag bij de servers die IP-adressen toekent. "Daardoor ondervinden alle toepassingen die gebruik maken van een modem een impact: het internet, de interactieve toepassingen van de digitale televisie en de vaste telefonie", aldus de woordvoerder.

 

"We hadden vrij snel een oplossing, maar die moest eerst getest worden. De tests zijn positief en we hebben al enkele servers opnieuw opgestart. Als alles goed verloopt, zouden de problemen tegen 14 uur opgelost moeten zijn," aldus de woordvoerder kort na de middag. Die deadline werd uiteindelijk ook gehaald.

Later op de dag gaf Telenet op een persconferentie een meer gedetailleerde uitleg. De problemen onstonden blijkbaar zondagnacht omstreeks 3 uur al, bij een onderhoudsupdate van de vier computers die instaan voor het toewijzen van IP-adressen aan de toestellen van klanten. Vanaf 7.30 uur zijn die problemen geëscaleerd.

'Voor het toewijzen van IP-adressen zijn er vier machines, die op zich alle verkeer aankunnen, maar nu is die fout op alle machines tegelijk voorgekomen. Dat was niet voorzien en we gaan de komende dagen onderzoeken wat er aan de hand is', zegt COO Jan Vorstermans. 'Vanaf 11.30 uur waren de problemen onder controle, en tegen 14 uur waren we 100 procent zeker dat alle problemen voorbij waren', aldus CEO Duco Sickinghe aan.

Gratis film

Volgens Sickinghe heeft meer dan de helft van de klanten een impact ondervonden en heeft niet iedereen de dag kunnen invullen zoals gepland. 'Daarom willen wij ons excuseren en gaan we onze klanten een gratis film naar keuze aanbieden.' Ook de sport- en voetbalkanalen staan zondag open tot na de Superbowlwedstrijd.

Schadeclaims

Volgens de directie kunnen er schadeclaims van bedrijven komen. Over klanten bij de overheid, die mogelijk kritieke infrastructuur hebben, kon de CEO niets zeggen

 

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees