Uitspraak enkelband Dutroux op 18 februari

Marc Dutroux werd tijdens de zitting gekiekt. Foto: reuters

BRUSSEL -

Voor de Brusselse strafuitvoeringsrechtbank is de zitting over de vraag van Marc Dutroux om vrij te komen onder elektronisch toezicht afgelopen. De zitting vond achter gesloten deuren plaats en verliep volgens de advocaten van de verschillende partijen heel sereen. De uitspraak wordt op 18 februari verwacht.

Dutroux werd maandagochtend in alle vroegte vanuit de gevangenis van Nijvel overgebracht naar het Brusselse justitiepaleis. Het konvooi dat hem overbracht slaagde erin aan alle camera's te ontsnappen.

Hetzelfde kon niet gezegd worden van zijn advocaat, meester Pierre Deutsch, die zich een weg moest banen langs de camera's en fotoflitsen om tot aan de zittingszaal te geraken. Meester Deutsch wilde op voorhand weinig commentaar kwijt, enkel dat hij voor de zitting geen idee had van de kansen van zijn cliënt om ook effectief vrij te komen.

Ook de familie van de vermoorde Eefje Lambrecks, vader Jean en broer Leendert, zijn in persoon naar de zitting gekomen, bijgestaan door hun partners en hun advocaten. Ook zij wilden op voorhand geen interviews geven.

In het justitiepaleis waren aanzienlijke veiligheidsmaatregelen genomen naar aanleiding van de zitting van de strafuitvoeringsrechtbank. Die stoten op veel kritiek, onder meer van de politievakbonden maar Luc Hennart, voorzitter van de Brusselse rechtbank van eerste aanleg blijft erbij dat zijn beslissing om de zitting niet in de gevangenis te laten doorgaan, correct was.

Dutroux niet geconfronteerd met slachtoffers

Omstreeks 16.15 uur werd de zitting voor de strafuitvoeringsrechtbank afgesloten. De zitting verliep rustig en sereen, verklaarden zowel Dutroux' advocaat, die van de familie Lambrecks, als voorzitter Hennart. Dutroux werd door de voorzitster van de strafuitvoeringsrechtbank in een aparte zaal gehoord en vader en zoon Lambrecks werden dus niet met hem geconfronteerd.

'De slachtoffers hebben bij het begin van de zitting van de voorzitster uitleg gekregen over het verloop", verklaarde voorzitter Hennart na afloop. 'Zij heeft vervolgens meneer Dutroux en zijn advocaat gehoord in een aparte zaal, buiten de aanwezigheid van de slachtoffers. Daar hebben ook de gevangenisdirectie en het openbaar ministerie hun advies gegeven.'

Dutroux werd vervolgens weggebracht, waarna de voorzitster de slachtoffers in algemene termen op de hoogte bracht van diens vraag. 'Zij heeft die uitleg in grote lijnen gedaan, zonder in te gaan op de details', aldus Hennart. 'Op die manier konden de slachtoffers hun opmerkingen maken en uitleggen welke voorwaarden zij opgelegd wilden zien.'

Dutroux: 'Beter mens geworden'

De Nederlandse omroep NOS stelde dat Dutroux zou hebben gezegd dat hij 'een beter mens is geworden' en dat hij daarom recht zou hebben op vrijlating.

Op 18 februari zou de rechtbank zich uitspreken over de toekenning van de enkelband aan Dutroux. Dat werd bevestigd door zijn advocaat.

Dutroux al zes maanden niet meer naar kapper

Een fotograaf slaagde er, ondanks het feit dat het om een gesloten zitting ging, toch in een foto van de protagonist te maken. Daarop is te zien dat Dutroux zijn haar en vooral zijn baard zeer lang draagt.

In de gevangenis van Nijvel was te horen dat Dutroux al een half jaar geen bezoek meer bracht aan de kapper. Die komt niet meer naar de gevangenis omdat de gevangenen te vaak niet betaalden voor hun kapbeurt. De gedetineerden knippen nu elkaars haar, maar Dutroux mag geen omgang hebben met andere gevangenen. 'We durven ook geen andere gevangenen in de buurt van Dutroux te laten met een schaar in zijn handen', getuigden mensen binnen de gevangenis.

Corrigeer

MEER NIEUWS