Achttienjarige meerkampster eerste Belgische atlete ooit die wereldrecord verbetert

Is de nieuwe Tia Hellebaut opgestaan?

Nooit verbeterde een Belgische atlete een wereldrecord, tot de achttienjarige juniore Nafissatou Thiam op de vijfkamp afgelopen weekend. Heeft België met de dochter van een Senegalese vader en Belgische moeder een nieuwe Tia Hellebaut? Nog even afwachten.

‘Het grootste Belgische atletiektalent ooit.' Aan het woord: coach en voormalig meerkamper Roger Lespagnard vorig jaar tegen Memorialorganisator Wilfried Meert, toen hij bedelde om zijn pupil een kans te geven in het hoogspringen. En dat de wereld nog van Nafissatou Thiam zou horen, zo zei hij nog.

En kijk: afgelopen weekend verbeterde ze het elf jaar oude indoorwereldrecord vijfkamp bij de juniores van Carolina Klüft, een van de grootste meerkampsters aller tijden, olympisch kampioene en wereldkampioene.

Een stunt, zonder meer. Geen enkele Belgische atlete verbeterde ooit een wereldrecord. Met haar 4.558 punten is ze in dit - weliswaar nog prille - indoorseizoen vierde van de wereld, bij de groten welteverstaan. En in België deed enkel Tia Hellebaut beter, ooit wereldkampioene vijfkamp. Bij de groten welteverstaan.

Een toptalent dus. Gaat Thiam dezelfde weg op als Klüft? ‘Een wereldrecord breken van Klüft, dat leek me altijd onmogelijk. Ik weet niet of ik dezelfde successen als zij bij de seniores zal behalen. Maar dit doet wel dromen, en ik heb er zin in.'

Met bijna 1,90 meter voor 18 jaar heeft ze haar lengte mee. Ook met haar genen zit het redelijk goed – haar mama verbeterde, ook in Gent, waar haar dochter het wereldrecord behaalde, het Belgische record bij de +45-jarigen. Met twaalf uur training – dus nog niet kapot getraind – zit ze nog lang niet aan haar limiet. ‘Maar dat wil niet zeggen dat ik automatisch de stap naar de groten kan zetten op hetzelfde niveau.'

Overbelasting

Die stap is namelijk de moeilijkste – heel wat wereldtoppers bij de jeugd halen het niet, om diverse redenen. Bovendien vergen vijfkamp (indoor) en zevenkamp (outdoor) veel trainingsuren, die alleen maar zullen stijgen. De kans op overbelastingsblessures is altijd aanwezig.

Vorig jaar was Thiam veertiende op het WK voor juniores. Doel dit jaar is de Europese juniorestitel in de zevenkamp. Christian Maigret, technisch directeur van de Waalse atletiekfederatie, droomt onomwonden van een topachtplaats op de volgende Olympische Spelen, in Rio 2016. Thiam: ‘Ik wil in elk geval proeven van Rio 2016. Maar dat is niet het ultieme doel, dan ben ik nog maar 22 jaar. Op de Spelen van 2020 wil ik op mijn top zijn.'

Corrigeer

Het Nieuwsblad biedt meer dan 1.000 reeksen in 12 sporten aan. Zoek hierboven de uitslagen van uw favoriete club of surf naar onze uitslagenpagina.