Vlaamse Opera veroordeeld voor onopzettelijke doodslag

Vlaamse Opera schuldig aan dood technicus onder decorstuk

Bij de afbraak van het decor van L'amour de loin in de Gentse Opera liep het fout.

ANTWERPEN/GENT - De arbeidsrechtbank acht de Vlaamse Opera verantwoordelijk voor de dood van haar werknemer Stefaan Monsieur. Die stierf nadat hij in 2010 een decorstuk van 400 kilo op zijn hoofd had kregen. De opera moet een boete van 55.000 euro betalen.

Podiumtechnicus Stefaan Monsieur (58) uit Antwerpen overleed in oktober 2010 op het podium van de Vlaamse Opera in Gent toen hij bij de afbraak van L'amour de loin een decorstuk van 400 kilo op het hoofd kreeg. Hij was op slag dood.

Bij de afbraak van een decor werken de technici met gewichten en tegengewichten. ‘Uit het onderzoek is gebleken dat de technici slechts een beperkte opleiding hadden en weinig tot geen instructies hadden gekregen over de bediening van dat systeem', zegt het parket.

‘Ze waren bovendien niet op de hoogte van de grenzen van de constructie. Ze hadden er te veel gewicht afgenomen waardoor het decorstuk naar beneden kwam', aldus openbaar aanklager Koen Nevens. ‘Binnen het bedrijf bleek er ook geen doordacht preventiebeleid te zijn.'

De rechtbank volgde gisteren de vordering van het openbaar ministerie en strafte de Vlaamse Opera met een boete van 55.000 euro, waarvan een kwart met uitstel. Omdat de nabestaanden van Stefaan Monsieur – hij liet een vrouw en een dochter na – al vergoed zijn door de verzekering, stelden ze zich geen burgerlijke partij.

Corrigeer

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio