Lam Gods blijft na restauratie in Sint-Baafskathedraal

Lam Gods blijft na restauratie in Sint-Baafskathedraal

Foto: *

GENT - Niet dat er echt aan werd getwijfeld, maar minister van Onroerend Erfgoed Geert Bourgeois (N-VA) heeft in een schriftelijk antwoord bevestigd dat het Lam Gods na de restauratie opnieuw een plek krijgt in de Sint-Baafskathedraal.

"Er bestaan geen plannen om het retabel niet langer in de kathedraal op te stellen. Het lijkt zowel collega Schauvliege als mezelf zeer onwenselijk om te tornen aan de nauwe band tussen het retabel en de kerk waarvoor het retabel werd gemaakt", antwoordde Bourgeois op een schriftelijke vraag van Dirk Van Mechelen (Open Vld).

De Sint-Baafskathedraal krijgt de komende jaren een grondige restauratie. Vorig jaar is ook de restauratie van het Lam Gods zelf begonnen. Het kunstwerk zal gerestaureerd zijn vooraleer de kathedraal klaar is.

Veiligheid

"In eerste instantie moeten we dus beslissen over de manier waarop de luiken van het retabel na restauratie in die periode veilig kunnen worden opgesteld in de kathedraal. Om op deze vraag een antwoord te vinden zal het Agentschap Kunsten en Erfgoed in nauw overleg met mijn administratie en de kerkfabriek Sint-Baafs dit jaar een studieopdracht uitschrijven", aldus Bourgeois.

Deze studie heeft enkel betrekking op de voorlopige opstelling van het retabel tijdens de restauratiewerken. "De beslissing over de definitieve opstelling zal niet meer tijdens deze regeerperiode genomen worden. Het verdient wel overweging om hiervoor in de loop van 2014 een grondige studie uit te schrijven", aldus Bourgeois.

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio