Geurhinder door lek in Antwerpse haven

ANTWERPEN/HOEVENEN/STABROEK - Bij afvalverwerkend bedrijf Indaver in de Antwerpse haven heeft zich dinsdagavond een incident voorgedaan waarbij enkele licht irriterende stoffen in de lucht zijn terechtgekomen.

Er vielen geen gewonden en al snel bleek er geen gevaar te zijn voor de omgeving, maar de geurhinder was wel tot ver te merken. Automobilisten op de A12 richting Nederland konden de geur waarnemen en worden voorlopig aangeraden hun ramen gesloten te houden, net als omwonenden in het nabije Hoevenen en Stabroek.

Indaver werkt in Antwerpen met 24 uur op 24 werkzame draaitrommelovens die industrieel en gevaarlijk afval verwerken. Aan de toevoer van een van die ovens ging het dinsdagavond even mis. Door de hoge temperatuur en druk loste een ventiel, waardoor er enkele irriterende stoffen ontsnapten.

Wind

Ter plaatse vielen geen gewonden en hoewel de precieze aard van de stoffen nog onbekend is, is er geen sprake van gevaar voor de omgeving. De geur raakte echter snel wijd verspreid door een sterke, ongunstig staande wind.

'Wind heeft in zo'n geval voor- en nadelen,' zegt Jos Artois, woordvoerder van Indaver. 'De geur kan er inderdaad ver door verspreid raken, maar langs de andere kant wordt de concentratie van de stoffen er wel snel kleiner door.'

De Antwerpse brandweer zette samen met Indaver een waterscherm op om de verdere geurverspreiding tegen te gaan. Intussen is door het stilleggen van de ovens de druk en temperatuur voldoende gedaald en is de situatie volledig onder controle.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees