Onrust in Tunesië na moord op oppositieleider

Chokri Belaid in 2010 Foto: AP

De leider van een Tunesische linkse oppositiepartij, die zich kritisch uitliet over de islamitische regering, is woensdagochtend in de hoofdstad Tunis doodgeschoten. Op de radiozender Mosaique FM noemde de Tunesische eerste minister Hamadi Jebali de moord een ‘terreurdaad'.

‘Het is een criminele daad, een daad van terrorisme tegen niet alleen Belaid maar tegen heel Tunesië', aldus Jebali. Hij beloofde alles in het werk te stellen om de schutter op te pakken.

Chokri Belaid werd door onbekenden in de nek en het hoofd geschoten, toen hij zijn huis verliet en naar zijn werk wou gaan. Dat vertelde zijn vouw aan de radiozender Chems FM. Belaid was een advocaat. Hij had hevige kritiek op de regerende coalitie in Tunesië, die door de islamistische partij Ennahda geleid wordt. Zijn familie beschuldigde Ennahda al ervan verantwoordelijk te zijn voor de misdaad. 

Manifestanten

Voor het Tunesische ministerie van Binnenlandse Zaken in de hoofdstad Tunis hebben duizend manifestanten zich verzameld om de moord aan de kaak te stellen. In de steden Mezzouna en Gafsa hebben manifestanten ook kantoren van de islamistische partij Ennahda aangevallen. Ennahda leidt de Tunesische regering.

In de hoofdstad scandeerden ze slogans tegen de islamistische partij. In Mezzouna werden kantoren van de partij in brand gestoken, terwijl in Gafsa de lokalen geplunderd werden. Ook in andere steden trokken mensen de straten op.

Corrigeer

NIET TE MISSEN

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees