Man die Koran verscheurt voor ogen van moslimjongeren riskeert vier maanden cel

Man die Koran verscheurt voor ogen van moslimjongeren riskeert vier maanden cel

Foto: put

BLANKENBERGE -

Arne S. (28) uit Blankenberge riskeert een gevangenisstraf van vier maanden omdat hij een Koran kapot scheurde voor de ogen van enkele moslimjongeren. Zijn advocaat vroeg echter de vrijspraak. ‘Het was dom, maar niet strafbaar', klonk het.

Arne S. uit Blankenberge moest zich gistermorgen in de rechtbank van Brugge verantwoorden. Hij had in juni 2012 deelgenomen aan een betoging in Oostende. Die had amper 25 minuten geduurd, maar het gezelschap ging daarna op café. Daar moet de beklaagde het aan de stok gekregen hebben met enkele moslimjongeren.

‘Hij kreeg plots een Koran naar zijn hoofd geslingerd', aldus zijn advocaat Olivier Ryde. De Blankenbergenaar vond er niets beter op dan die Koran voor de neus van het groepje jongeren kapot te scheuren.

Het openbaar ministerie tilde zeer zwaar aan de feiten. ‘Dit getuigt van weinig respect en is enorm ergerlijk', klonk het. Er werd dan ook een effectieve gevangenisstraf van vier maanden tegen Arne S. gevorderd.

Zijn advocaat vroeg gistermorgen echter aan de correctionele rechter om de man vrij te spreken. ‘Akkoord, wat hij gedaan heeft, was dom en getuigt van weinig respect', gaf hij toe. ‘Maar ik denk niet dat we kunnen spreken over een inbreuk op de racismewetgeving. Op het moment van de feiten voelde een tiental moslimjongeren zich uiteraard behoorlijk beledigd. Maar ik stel toch vast dat geen enkele van hen zich hier burgerlijke partij gesteld heeft. Zo beledigd zullen ze dus ook wel niet geweest zijn.'

Toen beklaagde Arne S. het laatste woord kreeg, stamelde hij nog dat het hem oprecht speet. ‘Ik heb op dat moment eigenlijk nooit aan de gevolgen gedacht', zei hij aan de rechter. ‘Het had dan ook nooit mogen gebeuren.'

De rechter gaf hem nog mee dat hij geluk had dat die jongeren hem niet te lijf waren gegaan. ‘Dit had veel erger kunnen aflopen.'

Omdat Arne S. eerder al eens een voorwaardelijke gevangenisstraf van achttien maanden had gekregen voor brandstichting in een bos, kan hij niet meer op gunsten van de rechtbank rekenen.

Vonnis op 6 maart.

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio