Onderzoek naar paardenvlees in kant-en-klaarmaaltijden in België

Onderzoek naar paardenvlees in kant-en-klaarmaaltijden in België

Deze week lekte uit dat diepvrieslasagne met rundvlees van het merk Findus in feite paardenvlees bevatte. Foto: REUTERS

BRUSSEL -

Momenteel is het niet aan de orde om kant-en-klaarmaaltijden op basis van rundsgehakt uit de rekken te halen in België. Dat zeggen het Federaal Agentschap voor de Voedselveiligheid (FAVV) en de FOD Economie zondag aan Belga. In Frankrijk, Zweden en Groot-Brittannië gebeurt dat wel bij verschillende winkelketens, na het schandaal met het paardenvlees. Maandag start de FOD Economie wel met een onderzoek voor de Belgische markt.

“Wij zijn op de hoogte gebracht van het probleem, en volgen het op, maar kunnen momenteel onmogelijk zeggen of er producten, en zo ja welke producten, er in België betrokken zijn”, zegt Chantal De Pauw van de FOD Economie. “Vanaf maandag gaan we dat bestuderen”, klinkt het. Als blijkt dat er effectief foutieve etikettering vastgesteld wordt, kan de Economische Inspectie vervolgens op basis van de wet op de marktpraktijken ingrijpen en producten uit de rekken laten halen.

Geen reden tot paniek

Maar er is geen reden tot paniek, zeggen zowel het FAVV als de FOD Economie. Consumentenmisleiding is één zaak, het aspect voedselveiligheid een andere, klinkt het. “In principe is er in geval van paardenvlees ook geen probleem voor de volksgezondheid”, aldus De Pauw.

Deze week lekte uit dat diepvrieslasagne met rundvlees van het merk Findus in feite paardenvlees bevatte. Wie achter het bedrog zit, is nog niet bekend. Het bedrijf Comigel uit Metz levert de maaltijden aan Findus en haalt zijn vlees bij een ander Frans bedrijf: Spanghero. Dat zegt op zijn beurt bevoorraad te zijn vanuit Roemenië, via een Cypriotische en Nederlandse trader. Findus dient alvast klacht in tegen Comigel en diens leveranciers.

In Frankrijk, Groot-Brittannië en Zweden werd beslist producten zoals lasagne en moussaka uit de rekken te halen, onder meer in de winkelketens van Auchan, Casino, Carrefour en Cora. Het gaat om producten van het merk Findus, maar ook om andere distributiemerken die worden bevoorraad door de Franse voedingsgroep Comigel.

Eerder was ook al bekendgeraakt dat in Groot-Brittannië sommige rundshamburgers in warenhuizen paardenvlees bevatten.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees