OCMW-raden ongeldig in tien West-Vlaamse gemeenten

In tien West-Vlaamse steden en gemeenten zijn er procedurefouten gemaakt bij de OCMW-raadsverkiezingen. De Raad voor Verkiezingsbetwistingen heeft die verkiezingen daarom ongeldig verklaard. De steden en gemeenten kunnen nog in beroep gaan bij de Raad van State.

In Ardooie, Brugge, Lendelede, Mesen en Middelkerke werden de verkiezingen gedeeltelijk nietig verklaard door een of meerdere voordrachtsakten waarbij de kandidaten geen verschillend geslacht hadden. In Bredene, Ichtegem, Lichtervelde, Wervik en Zonnebeke volgde eenzelfde uitspraak wegens voordrachtsakten met kandidaten zonder opvolger.

In alle andere 54 steden en gemeenten is de stemming wel geldig verklaard en kunnen de verkiezingen van 14 oktober volledig afgesloten worden.

Acht dagen voor beroep

De tien steden en gemeenten hebben nu acht dagen de tijd om beroep aan te tekenen bij de Raad van State. Volgens de Raad voor Verkiezingsbetwistingen is het nu aan de steden en gemeenten om alle voordrachtsakten nog eens zelf door te nemen en te zien of herverkiezingen nodig zijn. Indien er geen beroep komt bij de Raad van State moet er opnieuw gekozen worden en buigt de Raad voor Verkiezingsbetwistingen zich daarna opnieuw over die herverkiezingen.

‘Er is geen uniforme procedure in dit soort situaties', verklaarde de Raad voor Verkiezingsbetwistingen. Die raad kan ontbonden worden als de verkiezing van de OCMW-raden voltooid is. ‘Daarna kunnen we wel nog klachten behandelen van bijvoorbeeld gemeenteraadsleden die niet in gemeente wonen waar ze zetelen.'

Corrigeer

NIEUWS