1 op de 5 rusthuizen factureert te veel

© ig

In één op de vijf rusthuizen zijn de facturen, ondanks strikte wettelijke voorschriften, niet correct. De directie rekent haar klanten vaak zaken aan die eigenlijk inbegrepen zijn in de sowieso al stevige dagprijs van om en bij de veertig euro.

fle

In 18 procent van 249 gecontroleerde rusthuizen – ongeveer een derde van het totaal – stelde de Vlaamse inspectie inbreuken op de regelgeving vast. Kosten die in de dagprijs inbegrepen zijn, worden toch extra aangerekend. Sjoemelen is een te sterk woord, zegt Vlaams volksvertegenwoordiger Vera Jans (CD&V), maar ze is niet blij met de vaststelling. ‘Vaak gaat het over grote extra kosten, zoals matrassen voor mensen met doorligwonden die extra aangerekend worden, terwijl dat niet mag.'

Soms worden ook de toiletbril, de telefoonaansluiting, de kosten voor het herschilderen van de kamer of het drinkwater buiten de maaltijden om extra aangerekend. Dat zoiets niet kan, is duidelijk. De Vlaamse overheid bepaalt wat wel en wat niet extra aangerekend mag worden. Alle verblijf- en verzorgingskosten én de uitgaven die met het dagelijkse leven in de instelling te maken hebben zijn in principe inbegrepen. Volgens Jans heeft de inspectie inmiddels contact opgenomen met de instellingen die de regels overtreden en is het de bedoeling dat die het te veel gevraagde geld terugbetalen.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen