Food

Nog nooit paardenvlees gegeten? En dit dan?

Je hoeft heus geen corrupte lasagne van het merk Findus te eten om een hap paardenvlees binnen te krijgen. Want we hebben het al zo goed als allemaal gegeten. Beter nog, we zijn er – vaak onbewust – dol op. Want die lekkere bitterbal in de frituur? Jawel, die bestaat voor 20 procent uit paardenvlees.

Groot-Brittannië, Frankrijk en ook wel de rest van Europa stond de afgelopen weken op zijn kop toen bleek dat er ferm gesjoemeld werd met lasagne. In plaats van rundvlees, bevatte die het goedkopere paardenvlees. In ons land kwamen ze volgens de FOD Economie niet in de koelrayons, maar dat betekent niet dat we nog nooit onbewust een hapje paard aten. Integendeel zelfs. Van de iets meer dan 8.000 paarden die er jaarlijks in ons land geslacht worden, gaat een groot deel richting de slagers voor steaks, filet d'anvers en karbonades. Maar wat blijkt na een telefoontje naar de slachthuizen: een niet te verwaarlozen deel belandt zowaar ook bij de snack­industrie voor onze favoriete frituurhapjes.

Gezonder

Zo zit er in een frikandel van het merk Mora acht procent paardenvlees, bij hun bitterballen en vleeskroketten is dat zelfs 20 procent. Zaken die je zo van de site en verpakking kan aflezen, maar die laatste krijg je natuurlijk niet mee in een frituur. ‘Wij zijn altijd erg eerlijk geweest over het gebruik van dat vlees', zegt Mora-directeur Peter Doodeman. Waarom ook niet? Er is niets fout mee. Het is gezonder en magerder dan varkensvlees. En het bevat veel ijzer.'

En toch proberen ze bij Mora de hoeveelheid terug te schroeven. ‘Omdat we merken dat mensen om emotionele redenen liever minder paardenvlees eten. Daarom proberen we af te bouwen.'

‘Proberen', want het is zowaar niet simpel. Veel mensen mogen het dan al puur emotioneel niets vinden om paard te eten, toch zijn we er stiekem dol op. ‘In elke blinde test scoren de kroketten en bitterballen met paardenvlees stuk voor stuk het best', aldus Doodeman. ‘De ietwat zoete smaak en structuur is nu eenmaal zeer geschikt voor zulke snacks. Net dat maakt het zo moeilijk voor ons om het volledig te schrappen. Dan regent het gegarandeerd klachten van ontevreden klanten.'

Ze bestaan nochtans, de bitterballen of frikandellen zonder paardenvlees. ‘Natuurlijk, wij hebben ze ook. Maar ze doen het niet goed in frituren. Net daar is het aspect smaak zeer belangrijk. Ga je naar een frituur, dan wil je het lekkerste, punt. In supermarkten denken we zo niet. Daar verkopen die snacks zonder paardenvlees dan wel weer goed. Waarschijnlijk omdat we daar wel zeer bewust op het doosje gaan kijken wat de ingrediënten zijn. Dan laat je je blijkbaar makkelijker leiden door de emotie rond paardenvlees, dan door de smaak.'

Afgedankte paarden

Rest de vraag van waar dat vlees komt. ‘Wij halen het uit Zuid-Amerika, waar paarden gekweekt worden voor de consumptiemarkt.' Iets wat in ons land niet gebeurt. Een gekweekte Belgische paardensteak, die bestaat niet. ‘De paarden die hier geslacht worden, zijn afgedankte paarden', zegt Thierry Smagghe, gedelegeerd bestuurder van de beroepsorganisatie van slachthuizen. ‘Renpaarden die te oud zijn of paarden waar de baasjes niet langer voor kunnen zorgen omdat het te duur is. Dat laatste zien we de door de crisis almaar vaker gebeuren.'

Corrigeer