Ivan Basso in de problemen op proces-Fuentes

Ivan Basso in de problemen op proces-Fuentes

Foto: Photo News

De Italiaanse wielrenner Ivan Basso (Cannondale) werd maandag als getuige op het proces tegen de Spaanse dopingarts Eufemiano Fuentes in verlegenheid gebracht door de advocaat van het Wereldantidopingagentschap WADA. Die had een anomalie tussen de bewijsstukken en de verklaringen van Basso ontdekt.

  Basso heeft steeds verklaard dat zijn samenwerking met Fuentes begon in de herfst van 2005 en dat toen ook de codenaam 'Birillo' (de naam van zijn hond) gekozen werd. 'Maar hoe komt het dan dat de naam 'Birillo' al op een fax van 27 april 2005 terug te vinden is', vroeg de advocaat zich af. De 35-jarige Italiaan, die met zijn team op Tenerife vertoeft en via videoconferentie getuigde, vond geen passend antwoord. 'Het is allemaal al jaren geleden en mijn geheugen is niet meer zo goed', klonk het. Helemaal vreemd werd het toen een tolk in zijn plaats op de vragen vanuit Madrid antwoordde.

Basso zelf, in 2007 twee jaar geschorst voor zijn aandeel in de zaak-Puerto, bleef bij zijn verhaal. 'In de herfst van 2005 werd er drie keer bloed afgetapt. Dat wou ik gebruiken voor de Tour van 2006. Maar omdat de handel van Fuentes in mei 2006 opgedoekt werd, is dat nooit gebeurd. Ik heb me dus nooit gedopeerd, maar had wel de intentie. Ik heb gewonnen voor Operacion Puerto, maar ook erna. Mijn samenwerking met Fuentes was een misstap. Ik wou mijn grote jongensdroom verwezenlijken: de Tour winnen. In een moment van zwakte heb ik daarvoor de toevlucht tot Fuentes gezocht. Pas later heb ik me gerealiseerd dat dat niet de juiste manier was. Destijds had ik alle vertrouwen in de deskundigheid van Fuentes.'

Corrigeer


Het Nieuwsblad biedt meer dan 1.000 reeksen in 12 sporten aan. Zoek hierboven de uitslagen van uw favoriete club of surf naar onze uitslagenpagina.