Topman staatsveiligheid zit in de politiek

Robert Libert kijkt van in het deurgat toe tijdens de persconferentie van Alain Winants Foto: belga

Robin Libert, één van de toplui van de Staatsveiligheid, is fractieleider van Open VLD in Mortsel.

De wet bepaalt dat politieagenten niet actief mogen zijn in de politiek. Die wet telt blijkbaar niet voor leden van de Staatsveiligheid. Robin Libert, het hoofd van de dienst Analyse, is fractieleider voor Open VLD in de gemeenteraad van Mortsel.

Libert is volgens de krant De Morgen de stabiele factor binnen de Staatsveiligheid. Terwijl topmannen kwamen en gingen, bleef Libert altijd op post. Als hoofd van de dienst Analyse moet elk rapport bij hem passeren vooraleer het naar topman Alain Winants vertrekt.

Libert zit al langer in de politiek.Tot 2000 was hij schepen van Financiën. Nadien verzeilden de liberalen in de oppositie en is hij fractieleider. Open VLD verloor in oktober 2012 meer dan de helft van zijn kiespubliek in Mortsel. Libert haalde als lijsttrekker amper 207 stemmen.

Volgens De Morgen is Libert ook binnen de veiligheidsdienst niet onomstreden. Zo zouden verschillende werknemers een klacht tegen hem hebben ingediend bij het Comité I en zouden een aantal anderen ontslag hebben genomen omwille van zijn autoritaire stijl van leiding geven. Die leverde hem de bijnaam Gargamel op.

Overigens heeft ook topman Alain Winants een blauw etiket. Winants is momenteel administrateur-generaal ad interim en kandidaat om zichzelf op te volgen. Maar ook CDH zit op het vinkentouw en wil graag topmagistraat Cédric Visart de Bocarmé op Winants stoel zetten. Dat de top van de Staatsveiligheid totaal gepolitiseerd is doet de vraag naar meer toezicht op de dienst toenemen. Want als politiek benoemde figuren explosieve dossiers over politieke tegenstrevers in handen hebben, kunnen zaken uit de hand lopen.

Corrigeer

MEER NIEUWS