Noord-Korea bevestigt ondergrondse kernproef

VN-Veiligheidsraad veroordeelt Noord-Koreaanse kernproef

VN-Veiligheidsraad veroordeelt Noord-Koreaanse kernproef

Foto: AP

Noord-Korea heeft dinsdag een ondergrondse kernproef bevestigd. Volgens staatsmedia was de derde nucleaire proef een succes.

Zuid-Koreaanse diensten hadden in het buurland een 'kunstmatige' aardbeving met een kracht van 5,1 op de schaal van Richter geregistreerd. De aardschok wordt ook door andere landen bevestigd. Zo heeft de Japanse meteorologische dienst het over een aardbeving 'die verschilt van een natuurlijke beving'.

Het Amerikaans Geofysisch Instituut (USGS) merkte een schok met een kracht van 4,9 op de schaal van Richter. Volgens de Amerikaanse instelling gebeurde dat in het noordoosten van het land, in het gebied waar Noord-Korea in 2006 en 2009 al ondergrondse kernproeven liet uitvoeren.

En ook het seismologisch centrum van China meldt een kunstmatige aardbeving, met een magnitude van 4,9. China, traditioneel een bondgenoot van Noord-Korea, spreekt evenwel niet over een mogelijke nucleaire test en vermoedt dat er sprake is van een 'explosie'.

Noord-Korea had in januari al aangekondigd dat er een nieuwe kernproef zou plaatsvinden, als protest tegen de uitbreiding van VN-sancties. Een timing werd toen niet gegeven.

Veiligheidsraad komt vanmiddag bijeen

De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties kwam dinsdag in spoedzitting bijeen om zich te buigen over een reactie op de derde Noord-Koreaanse kernproef. In een verklaring heeft de Veiligheidsraad de kernproef 'scherp veroordeeld'.

De Zuid-Koreaanse minister van Buitenlandse Zaken, Kim Sung-hwan, die de bijeenkomst van de raad in New York voorzat, zei dat de atoomproef 'een duidelijke bedreiging van de internationale vrede en veiligheid' was en een bedreiging voor het Koreaanse schiereiland en Noordoost-Azië.

Hij zei dat de vijftien landen van de raad, China inbegrepen, de proef unaniem veroordelen en meteen gesprekken opstarten om gepaste maatregelen te nemen tegen Noord-Korea.

De Veiligheidsraad besliste in januari nog maar om de sancties tegen het regime in Pyongyang uit te breiden na een Noord-Koreaanse raketlancering in december.

Verschillende VN-resoluties verbieden Noord-Korea elke nucleaire activiteit. De raketlanceringen en kernproeven leverden Pyongyang sinds 2006 een hele reeks sancties op, zoals het bevriezen van tegoeden van Noord-Koreaanse bedrijven en het verbod voor functionarissen van het regime om te reizen.

Obama: 'Zeer provocerend'

De Amerikaanse president Barack Obama heeft opgeroepen tot een 'snelle en geloofwaardige' internationale actie tegen het communistische land.  Obama had het dinsdag over een 'zeer provocerende daad' die 'de regionale stabiliteit ondermijnt'.

Ook Rusland en China hebben de kernproef al veroordeeld.

De EU heeft het over een 'flagrante uitdaging' van het non-proliferatiebeleid. De Unie belooft een 'stevig en verenigd antwoord' van de internationale gemeenschap.

De Navo spreekt over een “onverantwoordelijke daad” die een 'ernstige bedreiging'inhoudt voor de internationale vrede, de veiligheid en de stabiliteit. Het regime in Pyongyang wordt opgeroepen 'onmiddellijk te stoppen met dergelijke provocerende handelingen' en de VN-resoluties te respecteren.

 

Corrigeer

MEER NIEUWS