‘Vind ik leuk-knop van Facebook is plagiaat'

‘Vind ik leuk-knop van Facebook is plagiaat'

Sociaalnetwerksite Facebook wordt aangeklaagd voor plagiaat van onder meer de vind ik leuk-knop en andere kenmerkende elementen van ‘sociaal delen'. Volgens het Amerikaanse bedrijf Rembrandt Social Media stal Facebook de ideeën én patenten van Jos van der Meer, een Nederlandse computerwetenschapper die in 2004 overleed.

Twee patenten zijn in 1998 door Van der Meer ingediend en respectievelijk in 2001 en 2002 goedgekeurd. Het ene beschrijft een ‘methode en apparatus om een dagboek te maken dat multimedia referenties bevat naar inhoud van websites'. Dat klinkt vergelijkbaar met hoe je links naar foto's, films en artikels kunt posten op je Facebookpagina. Het idee was in 1998 echter al niet meer nieuw. Op de voorloper van alle sociale netwerken, GeoCities, kon iedereen toen al drie jaar een profielpagina aanmaken en daar gelijk wat op zetten.

Het tweede patent van Jos van der Meer slaat op een systeem van ‘geannoteerde universele adressen', dat bedoeld is om objecten van diverse herkomst die in zo'n online dagboek zijn gepost, visueel voor te stellen. De beschrijving van dat patent lijkt , op het eerste gezicht, weinig op hoe Facebook vandaag werkt. De dingen die je in je ‘dagboek' post, zouden volgens het patent worden ‘aangeboden' door ‘content providers'.

Geen van beide patenten is door Jos van der Meer ooit in de praktijk gebracht. Maar zijn broer, Wil van der Meer, heeft nu een Amerikaans patentbureau, Rembrant IP, ingeschakeld om Facebook te vervolgen. Het zou hem naar eigen zeggen te doen zijn om ‘erkenning, niet om geld'.

Corrigeer

MEER NIEUWS