Ex-wielrenner Jesus Manzano: ‘Ploegleiding Kelme verplichtte me doping te gebruiken'

Ex-wielrenner Jesus Manzano: ‘Ploegleiding Kelme verplichtte me doping te gebruiken'

Manzano reed hier in de Tour van 2003 net voor Richard Virenque. Foto: IMAGEGLOBE

De Spaanse ex-renner Jesus Manzano, die zich burgerlijke partij stelde op het proces rond de dopingzaak Operacion Puerto, is voor de rechtbank in Madrid een van de kroongetuigen om het dopinggebruik bij de voormalige Spaanse formatie Kelme uit de doeken te doen. ‘De sportdirecteurs verplichtten me doping te gebruiken', vertelde Manzano.

‘Als ik de voorgeschreven middelen niet had gebruikt, zou men mij onmiddellijk aan de deur gezet hebben. Ik durfde er ook tegen niemand iets over vertellen. Ze hadden de hele ploeg ongetwijfeld in de gevangenis opgesloten. Ik wilde mijn ploegmaats niet in de problemen brengen. Nadien ben ik naar de krant gestapt om de toenmalige situatie in het wielrennen aan te kaarten. We weten allemaal in welke staat het toen verkeerde', aldus Manzano.

De 35-jarige ex-wielrenner kwam ook nog even terug op zijn ontslag bij Kelme in 2003. ‘Ze hebben me ontslagen na een reeks aanvaringen met ploegleider Vicente Belda na mijn flauwte in de Ronde van Frankrijk in 2003 en een bloedtransfusie die ik kreeg in Valencia. Het ging dus niet om ongedisciplineerd gedrag, zoals de ploegleiding destijds had laten weten. Fuentes en Belda beschuldigden me zelfs van cocaïnegebruik, maar ik heb nooit die drug gebruikt. Anders had ik er wel positief op getest', besloot Manzano.

Tot slot ontkende Manzano de namen van sporters uit andere sporttakken te kennen die bij Fuentes klant waren. ‘Ik ging samen met mijn ploegmakkers bij hem langs. Voor de rest heb ik geen idee wie zijn klanten waren.'

Corrigeer


Het Nieuwsblad biedt meer dan 3.000 reeksen in 28 sporten aan. Zoek hierboven de uitslagen van uw favoriete club of surf naar onze uitslagenpagina.