Waterwegen en Zeekanaal plant overleg met gemeenten

Overzetten met veerboot binnenkort betalend?

Overzetten met veerboot binnenkort betalend?

Het veer in Schelle wordt nog veel gebruikt voor woon-werkverkeer. Foto: evr

Bornem/Willebroek/Schelle/Boom/Hemiksem -

Waterwegen en Zeekanaal NV onderzoekt de idee om de veerdiensten betalend te maken. Dat is niet naar de zin van de betrokken gemeenten. ‘We zullen er alles aan doen om de veren gratis te houden. De factuur mag niet doorgeschoven worden', zegt onder meer de Bornemse burgemeester Luc De boeck (CD&V).

Bij een recente raad van bestuur van Waterwegen en Zeekanaal is beslist om na te gaan of voor het gebruik van de veerdiensten geld gevraagd kan worden. Nu gebeurt dat overzetten nog gratis. ‘Per persoon die gebruik maakt van de veerdienst kost ons dat 4 tot 5 euro. De provincie- en de gemeentebesturen die een overzet op hun grondgebied hebben, zijn uitgenodigd voor een overleg om na te gaan of ze willen bijdragen in de hoge kosten. Mogelijk zullen ook de vele gebruikers van de veerdiensten op termijn moeten betalen voor de overzetboot. Dat is niet nieuw. Tot 1976 moesten passagiers ook al betalen. Het is een denkpiste. Voorlopig blijven betalende veerdiensten nog toekomstmuziek', zegt Kevin Polfliet, communicatieverantwoordelijke van Waterwegen en Zeekanaal.

‘Het zou heel jammer zijn als er weer betaald moet worden. We zullen er alles aan doen om dat niet te laten gebeuren. En er zal nog veel water naar de zee stromen voor er op de veerboten weer betaald zal moeten worden', zegt Eddy Ceurstemont (CD&V), schepen voor Toerisme in Sint-Amands. ‘Ik denk niet dat de veerdiensten snel weer betalend zullen worden. Maar een druk gebruikte veerdienst kan natuurlijk wel veel geld in het laatje brengen', weet de Sint-Amandse veerman Ronny Van Hemelrijk.

‘We zullen ijveren om de veerdienst gratis te houden. Vele - ook oudere en minder mobiele - inwoners, van Klein-Willebroek nemen elke dag de veerboot om in Boom te gaan winkelen', zegt de Willebroekse burgemeester Eddy Bevers (N-VA). ‘De factuur voor de veerdiensten mag niet doorgeschoven worden naar de gemeentebesturen of de passagiers. Het zou een heel slechte zaak zijn voor de vele tienduizenden toeristen die de veerdiensten gebruiken om door de regio te wandelen en te fietsen. Want de veerdiensten werden ook opgenomen in het fietsknooppuntennetwerk van de provincie. Ook de horeca zou zwaar getroffen worden en mee de rekening betalen', meent ook de Bornemse burgemeester Luc de Boeck (CD&V).

Op het veer Hemiksem-Bazel is er, net als op het veer Hoboken-Kruibeke, nog veel woon-werkverkeer. ‘Veel scholieren uit Hemiksem, die in het Sint-Jorisinstituut in Bazel les volgen, nemen elke dag de veerboot. Het kan niet de bedoeling zijn dat al die passagiers de auto moeten nemen om op het werk of op school te geraken', zegt Luc Bouckaert (CD&V), burgemeester van Hemiksem. Hij kreeg ook nog geen uitnodiging voor het overleg met Waterwegen en Zeekanaal.

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio