Bestuur wil elk jaar 600.000 euro besparen

Gemeente Assenede sluit twee bibliotheken

Gemeente Assenede sluit twee bibliotheken

Schepen Dominique Buysse (rechts) en burgemeester Philippe De Coninck: 'De bibs in Bassevelde en Oosteeklo gaan dicht. Die in Assenede wordt uitgebreid.' Foto: cte

Assenede -

De gemeente Assenede sluit vanaf april de bibliotheken in Bassevelde en Oosteeklo. Dat staat in een groot besparingsplan, dat jaarlijks 600.000 euro moet opleveren.

Het water staat de gemeenten aan de lippen, ook in Assenede, en dus dringen zich zware besparingen op.

Burgemeester Philippe De Coninck (Samen Plus) wil tot 2018 elk jaar 600.000 euro besparen, liefst nog meer als het kan. Eerder doekte de gemeente al de dienstencentra in deelgemeenten Boekhoute, Bassevelde en Oosteeklo op.

De bibliotheken zijn het volgende kind van de rekening. De uitleenposten in Oosteeklo en Bassevelde gaan wellicht tegen april dicht, de 560 klanten uit Bassevelde en de 400 uit Oosteeklo moeten voortaan naar de hoofdbibliotheek in Assenede.

‘We kunnen op die manier besparen op kosten van de huisvesting, netwerkverbindingen en energie', zegt cultuurschepen Dominique Buysse (SP.A). ‘Op 1 april gaat ook een personeelslid met pensioen dat we niet zullen vervangen. We zijn wel van plan nu meer te investeren in onze hoofdbib, naar openingstijden én naar collectie.'

De gemeente wil in Bassevelde en Oosteeklo ook nog een jeugdwerking opstarten zoals in Boekhoute: in samenspraak met de scholen kunnen daar nog klassikaal boeken ontleend worden. Om bejaarde leners te bedienen wil de gemeente samenwerken met vrijwilligersorganisatie Aan-Z.

Opvang Boekhoute

De sluiting van de twee bibs levert 55.000 euro op, nog geen tiende van het besparingsdoel van 600.000 euro. Assenede gaat 200.000 euro saneren op werkingskosten (papier, software, energie, dataverbindingen) en personeel: vier ambtenaren die vertrekken worden niet vervangen. Het OCMW moet het met 100.000 euro minder doen, onder meer door de verhuizing van de buitenschoolse opvang in Boekhoute naar gemeenteschool Het Ooievaarnest. De opvang zou aanvankelijk naar een industrieel pand gaan, maar 2.000 euro per maand huur is in crisistijd overdreven. Door het herschikken van leningen komt er nog eens 150.000 euro extra vrij. Ook in eigen politiek vel wordt er gesneden: het schrappen van een ICT-vergoeding voor raadsleden en van de zitpenningen in het Autonoom Gemeentebedrijf spaart nog eens 15.000 euro voor de gemeentekas. Ook verenigingen en feestcomités zullen het met minder moeten doen.

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio