Overzicht: Welke nationaliteiten wonen in jouw gemeente?

Overzicht: Welke nationaliteiten wonen in jouw gemeente?

Foto: ,

De stad Gent schrapt het woord 'allochtoon' uit haar bestuursakkoord en in haar taalgebruik. In Antwerpen maakt het stadsbestuur dan weer haast met de invoering van een hoger inschrijvingsgeld voor buitenlanders. Wij vroegen ons af hoeveel buitenlanders er precies wonen in elke Vlaamse gemeente of stad, en welke nationaliteiten zijn het talrijkst vertegenwoordigd?

In Vlaanderen wonen meer dan 180 verschillende nationaliteiten, inwoners van Brazilië tot Fiji vinden hier hun thuis. Onze noorderburen zijn het talrijkst, meer dan 120.000 Nederlanders hebben de grens overgestoken en zich in Vlaanderen gevestigd. 

Nieuwsblad.be verzamelde de cijfers van alle nationaliteiten per gemeente. De grootste diversiteit is terug te vinden in Antwerpen, daar wonen maar liefst 168 verschillende nationaliteiten. De Nederlanders spannen ook in Antwerpen de kroon, met z'n 15.000 zijn ze daar. In Gent wonen dan weer het meest Bulgaren (5.200).

Het overzicht van de nationaliteiten per gemeente heeft enkel betrekking op alle inwoners met een buitenlands paspoort. Daarnaast zijn er de Belgen die na een naturalisatieprocedure Belg geworden zijn of kinderen die hier geboren zijn en van wie een van de ouders Belg is. Voor elke gemeente geven we in onderstaande tabel ook aan hoe groot het aantal genaturaliseerde Belgen is.

Zoek jouw gemeente en bekijk de cijfers:

Welke nationaliteiten zijn het talrijkst in Vlaanderen? 

Inwoners uit meer dan 180 landen wereldwijd hebben zich in Vlaanderen gesetteld. Bekijk op onderstaande kaart welke nationaliteiten het talrijkst zijn. Hoe donkerder de kleur van een land hoe meer inwoners in Vlaanderen wonen. Nederland hebben we even buiten beschouwing gelaten op deze kaart. Beweeg met de muis over de kaart om te zien om welk land het gaat.


Waar wonen de Nederlanders?

Het hoeft niet te verbazen dat er zich vooral in de gemeenten aan de Nederlandse grens veel noorderburen hebben gevestigd. Dit wordt goed duidelijk als we het aantal Nederlanders per gemeente op een kaart tonen. Hoe donkerder de gemeente is ingekleurd, hoe meer Nederlanders er wonen. Klik op een gemeente om te kijken om hoeveel Nederlanders het gaat.
 Als we op Belgisch niveau naar het aantal buitenlanders kijken, zijn de Fransen het talrijkst. Meer dan 145.000 inwoners uit Frankrijk hebben zich over de Belgische grens gevestigd, vooral in Wallonië.
 

Corrigeer

NIEUWS