Geen allochtonen meer in Gent

Geen allochtonen meer in Gent

Resul Tapmaz (SP.A) Foto: fvv

GENT - De stad Gent schrapt het woord 'allochtoon' uit haar bestuursakkoord en in haar taalgebruik van alledag. Voortaan is er sprake van bijvoorbeeld een Turkse Gentenaar, Gentse Bulgaar of een Marokkaanse Gentenaar. 'Het schrappen van het woord allochtoon is het startschot van een nieuw integratiebeleid', zegt de Gentse schepen van Gelijke Kansen Resul Tapmaz (SP.A).

Volgens Tapmaz willen de betrokkenen zelf af van het woord allochtoon. 'De etnisch culturele minderheden zijn bij mij komen aankloppen met de vraag om het woord allochtoon te schrappen uit het Gentse bestuursakkoord', zegt de schepen. 'Je merkt dat ook op straat, de Gentenaars van andere afkomst zijn niet tevreden met die stempel. Zij voelen zich Gentenaars, geen allochtonen.'

Concreet wil de stad de term 'allochtoon' schrappen uit het bestuursakkoord, waarin het 15 keer voorkwam, en vervangen door termen als etnisch-culturele minderheden, Gentse Turken, Gentse Marokkanen en nieuwkomers.

'Inhoudelijk verandert er niets aan dat bestuursakkoord, we blijven de problemen bij naam noemen en aanpakken', voegt Tapmaz toe. 'Het is niet omdat we een bepaald woord niet meer gebruiken, dat alle samenlevings- en integratieproblemen opgelost zijn of dat we gaan doen alsof ze opgelost zijn.'

Het schepencollege zou volgende week de beslissing definitief goedkeuren. Op 21 maart zal de stad met een academische zitting in het stadhuis en een manifestatie in het stadscentrum formeel afscheid nemen van het woord.

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio