Voorzitter liberale vakbond kapittelt Open Vld

‘Als Open VLD zo voortdoet, haalt ze geen 10 procent'

‘Als Open VLD zo voortdoet, haalt ze geen 10 procent'

Jan Vercamst Foto: BELGA

BRUSSEL -

Jan Vercamst, de voorzitter van de liberale vakbond ACLVB, betreurt dat de Open Vld-top doof blijft voor syndicale eisen. “Ik vrees dat als Open Vld zo voortdoet, de partij geen 10 procent meer haalt”, stelt hij donderdag in een interview met De Tijd.

Vercamst wil nog voor de grote vakbondsmanifestatie van 21 februari praten met Open Vld-voorzitster Gwendolyn Rutten. “Maar ik heb de indruk dat ze blauwer dan blauw wil zijn. Daardoor dreigt ze onze achterban te verliezen”, stelt de topman van de liberale vakbond, die ook vicepremier Alexander De Croo hekelt.

Vercamst vindt dat Open Vld en CD&V zich niet mogen wegsteken achter de Europese begrotingsnormen. “We moeten in een trager tempo bezuinigen. Een begrotingsevenwicht in 2015 is niet haalbaar. In 2020 wel.”

Volgens Vercamst is een sociaal akkoord nog steeds mogelijk, maar dan moet de regering ermee instemmen dat er loonstijgingen kunnen komen. “Maak de bevriezing van de lonen ongedaan en een sociaal akkoord ligt binnen handbereik”, stelt hij.

Een perspectief op loonstijgingen is volgens Vercamst nodig om andere hervormingen aan de achterban te verkopen, zoals de harmonisering van het statuut van arbeiders en bedienden en meer arbeidsflexibiliteit. Hij betreurt wel dat de socialistische vakbond ABVV zonder samenspraak met de andere bonden het overleg heeft opgeschort.

Corrigeer

MEER NIEUWS