Schade na meteorietenregen bedraagt al 25 miljoen euro

Brokstukken meteoriet 30 maal zo snel als de Concorde

Politiemannen staan bij een 6 meter breed gat in het ijs waar een meteoriet doorheen is gegaan. Foto: AFP

In de Russische ziekenhuizen worden na de inslag vrijdag van de meteoriet in de regio Tsjeljabinsk, in het Oeralgebergte, nog zowat 1.200 gewonden verzorgd, vooral voor snijwonden. De schade wordt voorlopig geraamd op een miljard roebel (25 miljoen euro).

De meteoriet explodeerde vrijdag op ongeveer 20 kilometer boven de aarde. De meeste schade op de grond werd veroorzaakt door de explosie, en niet door het puin, zo deelde de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie Nasa zaterdag mee.

De hemellichamen hebben met een snelheid van 18 kilometer per seconde de atmosfeer doorboord. Met 65.000 kilometer per uur is dat dertigmaal zo snel als een Concorde.

De Nasa-wetenschappers herhalen ook dat de meteoriet in geen geval verband houdt met de asteroïde “2012 DA14”, die enkele uren later dicht maar zonder gevaar voorbij de aarde vloog. 'Jaarlijks treffen enkele duizenden meteorieten de aarde. De meeste komen in oceanen en onbewoonde gebieden terecht, of worden overdag niet waargenomen', aldus de Nasa.

300-tal kinderen gewond

Inwoners van de regio Tsjeljabinsk hoorden vrijdagochtend een luid gebrul zoals dat van een vliegtuig. Ze zagen ook een flitsend licht in de lucht, gevolgd door een explosie. 

Zaterdag verblijft volgens een recente balans nog een veertigtal mensen in het ziekenhuis. Volgens gegevens van de gouverneur van de regio Tsjeljabinsk, de hardst getroffen regio, raakten in totaal 1.158 mensen, van wie 289 kinderen, gewond. De meesten van hen waren slechts lichtgewond. 

Ongeveer 100.000 mensen hebben schade geleden. Volgens officiële bronnen heeft de meteorietenregen zo'n 4.000 gebouwen beschadigd. Onder die gebouwen zijn er ook 34 medische faciliteiten alsmede 361 scholen en peutertuinen. Er is mogelijk 100.000 vierkante meter glas gebroken.

In de regio blijven de scholen en kleuterscholen dicht na de meteorietenregen. Heel wat ramen zijn namelijk gebroken, terwijl het in het gebied 18 graden vriest.
 

'Grootste meteoriet die aarde raakt sinds 1908'

Volgens nature.com is de meteoriet de grootste die de aarde raakte sinds 1908. De energie die daar bij vrijkwam is groter dan de kernwapentest van Noord-Korea eerder deze week.

De plaats waar de meteoriet wellicht is neergekomen, is intussen door soldaten met speciale beschermende kledij versperd, zo heeft het Russische televisiestation Russia Today gemeld.

Volgens het ministerie voor Noodsituaties van de Oeral heeft het leger niets te maken met de explosie. 'Het Russisch ministerie van Defensie heeft geen actie in verband met het incident ondernomen. Er zijn in het gegeven tijdsbestek geen vliegtuigen in de lucht geregistreerd', zo luidde het. Eerder waren er onbevestigde berichten dat het leger de neerkomende meteoriet had neergeschoten waardoor hij in brokstukken uiteenspatte.

Onopgemerkte meteoriet

Omdat de meteoriet relatief klein is - hij woog 'maar' 10 ton en was meerdere meters groot - werd het brokstuk niet op voorhand opgemerkt. 'Dergelijke kleine meteorieten zijn met de huidige technologie bijna niet voorheen te ontdekken', aldus ruimtevaartingenieur Rainer Kresken van ESA (European Space Agency).

Al snel bracht men de inslag van de meteoriet in Rusland in verband met de planetoïde  2012DA14 die vrijdagavond rakelings langs de aarde zal scheren. Hoewel beide dicht op elkaar volgen, hebben ze niets met elkaar te maken. Daarvoor vlogen ze veel te ver uit elkaar, zo'n 12 uur. Ook kwam deze meteoriet waarschijnlijk uit een andere richting dan 2012DA14.

'Jaarlijks komen er zo'n drie objecten groter dan drie meter op de aarde terecht', weet Marc Van den Broeck van de Volksterrenwacht Urania.

Corrigeer

NIET TE MISSEN

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees