Afkickkliniek Ludo Van Campenhout (N-VA) dicht

Het luxueuze Jellinek Retreat op Curaçao, waar de Antwerpse schepen Ludo Van Campenhout (N-VA) vorig jaar ging afkicken, is gesloten. De Nederlandse ziekteverzekering wil behandelingen immers niet meer terugbetalen, en voor buitenlanders is ze peperduur.

Het kostte hem drie weken en zo'n 16.500 euro, maar dankzij Jellinek geraakte Ludo Van Campenhout vorig jaar af van zijn drankverslaving. Fietsen, golfen, strandwandelingen, groepsgesprekken en psychologische bijstand maakten dat de man er weer helemaal bovenop raakte. En dat allemaal onder een exotisch stralende zon, en omringd door Nederlandstaligen. ‘Voor mij heeft het heel goed geholpen. Ik leerde er de oorzaak van mijn drankprobleem', vertelt hij. Maar nu valt het doek over de luxueuze afkickkliniek. ‘Jammer', vindt Van Campenhout.

In Nederland ligt het resort al sinds de opening in 2010 zwaar onder vuur. Omwille van de 600.000 euro subsidies die het kreeg én omwille van het hoge prijskaartje. Zo'n 14.000 euro per verblijf werd in Nederland immers terugbetaald door de ziekteverzekering. En die mutualiteiten trekken zich nu terug.

Bovendien is de beloofde hulp aan lokale verslaafden nooit op gang gekomen. Afkicken bleef voornamelijk voorbehouden voor welgestelde Nederlanders, van artsen tot mediafiguren. ‘Dat ze er willen ontstressen en paardrijden is prima', aldus één van de zorgverzekeraars. ‘Maar niet op kosten van de verzekering die door iedereen wordt meebetaald.'

Corrigeer

IN HET NIEUWS

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees