Jeronimo vangt internaatskinderen op in weekends en vakanties

‘Dit is een veilig nest voor kwetsbare kinderen'

‘Dit is een veilig nest voor kwetsbare kinderen'

Benedicte Schumacher en Jeroen Piqueur: ‘We horen schrijnende verhalen.' Foto: cc

Gent -

Benedicte Schumacher en haar man - én de grote baas van Optima Bank - Jeroen Piqueur hebben aan de Kortrijksesteenweg vzw Jeronimo opgericht. Die biedt een warm nest aan kinderen in een moeilijke gezinssituatie. Acht internaatskinderen tussen 5 en 18 jaar kunnen er terecht tijdens weekends en vakanties.

‘We wilden al een tijd iets doen voor mensen die het moeilijk hebben. Als ouders dachten we meteen aan kinderen als doelgroep en we wilden per se iets doen in onze eigen stad. Er is hier ook veel miserie en zo zijn we er zelf meer bij betrokken', legt het koppel uit.

Vergeten

Schumacher ging spreken met tal van organisaties en ontdekte dat er nood was aan een opvang voor kinderen die in de week in een internaat verblijven, maar in het weekend niet weten waarnaartoe. ‘De mensen van het internaat Huis van het Kind vertelden mij schrijnende verhalen. Van kinderen die tevergeefs op hun ouders wachten die hen vergeten zijn. Of van politiemensen die een hele avond met een kind langs alle familieleden rijden op zoek naar iemand die hen kan opvangen. Mijn moederhart bloedde. Ik wilde die kinderen een plek geven waar ze welkom zijn. Een écht warm nest.'

Het koppel renoveerde een pand aan de Kortrijksesteenweg, waar vroeger kinderopvang Het Stationnetje zat, en nam acht begeleiders in dienst. Momenteel verblijven er in de weekends en vakanties vier kinderen, onder wie een weeskind en een kindje dat alleen nog haar mama heeft... en zij is terminaal ziek. Het aantal kinderen zal de komende weken uitbreiden tot acht.

‘Wij willen hier zoveel mogelijk een thuissituatie kopiëren', vertelt Schumacher. ‘Daarom gaan de kinderen mee om boodschappen of ze helpen mee koken. We gaan samen naar de cinema of de schaatspiste en binnenkort sturen we hen op zondag naar de jeugdbeweging, zodat ze hun eigen netwerk opbouwen.'

De financiering van het opvanghuis gebeurt momenteel volledig uit privégeld van het koppel. ‘De fond daarvoor is gelegd op ons trouwfeest drie jaar geleden', vertelt Piqueur. ‘Omdat je - op onze leeftijd - niet veel huisraad meer nodig hebt ( lacht ), hebben we aan onze vrienden gevraagd om een bijdrage te storten voor onze vzw. Op termijn komt er ook sponsoring van Optima Bank en zal ik mijn contacten aanspreken om aan fundraising te doen.'

Stad

Vzw Jeronimo heeft ook een samenwerking met de stad Gent, die instaat voor de EGW-kosten en de schoonmaak, in totaal geraamd op 30.000 euro per jaar.

Het koppel heeft grootse plannen met Jeronimo. ‘In dit pand mogen we maximaal acht kinderen opvangen. We willen hier nog 2,5 jaar blijven en dan verhuizen naar een nieuwbouw, waar we meer kinderen aankunnen. Met Optima bouwen we de Twin Towers aan het Sint-Pietersstation. Het zou leuk zijn, mochten we Jeronimo op termijn daar kunnen onderbrengen', besluit Piqueur.

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio