Jonge dader laat weinig emotie blijken tijdens reconstructie

Zeventienjarige toont hoe hij weduwe gruwelijk afmaakte

De jonge dader werd met een deken over het hoofd weggevoerd . Foto: sbr

Ardooie/Roeselare -

Vlotjes en koel. Geenszins overmand door emoties of spijt en amper onder de indruk van het legertje onderzoekers en deskundigen toonde G. (17) uit Beveren gisteren hoe hij vorige maand de 83-jarige Maurisette Poiré op een gruwelijke wijze afslachtte in haar villa in Ardooie. Alleen over het aantal messteken dat hij toediende, was hij zelf verrast.

De Grensstraat tussen Ardooie en Roeselare, met daarin verscholen achter hoge bomen en alleen toegankelijk via een lange dreef de villa van Maurisette Poiré, werd gisteren om 14.30 uur hermetisch afgesloten voor de reconstructie van de gruwelijke moord op de 83-jarige alleenstaande weduwe door de 17-jarige G. Maar behalve de pers, was er verder geen publieke belangstelling.

Dief wordt moordenaar

Verscholen onder een deken werd G. in een anoniem politievoertuig van de jeugdinstelling De Zande in Ruiselede naar de plaats gebracht waar hij op 7 januari ging stelen maar een moordenaar werd.

G. toonde hoe hij eerst met een zware balk het dubbel glas naast de voordeur van de villa insloeg op zoek naar buit. Hij was getipt door een vriend dat er bij de weduwe van industrieel Theo Van De Loock wel wat te rapen viel.

Maar G. misrekende zich: het enorme lawaai wekte Maurisette Poiré uit haar slaap. De bejaarde vrouw wachtte hem op de trap op toen hij binnensloop. G. sloeg meteen toe. Onverbiddelijk. De jonge kerel sloeg het slachtoffer een schedel- en een kaakbreuk en haalde zijn mes boven om haar 34 keer te steken. Tot zijn verbazing vond hij niet de verhoopte berg geld en hij ging dan maar aan de haal met de Range Rover van zijn slachtoffer. Hij reed doelloos rond en liet de auto achter op het parkeerterrein van het tankstation langs de E403 in Oekene.

Alsof er niets was gebeurd, keerde hij terug naar huis. Omdat er nog geen maand eerder een overval was geweest die in Moorsele het leven kostte aan de 81-jarige winkelier Willy Defever werd meteen aan Franse daders gedacht. Maar de verrassing was compleet toen een telefoontje met de gsm van Maurisette naar zijn vriendinnetje de 17-jarige Bevernaar ontmaskerde.

Alleen gehandeld

Bestond er vooral bij de verdediging van ‘de voorbeeldige maar moeilijk te doorgronden jongen' nog twijfel of G. alleen had gehandeld, de reconstructie nam die twijfel weg.

Jef Vermassen neemt het op voor de vier zonen van het slachtoffer, die zich burgerlijke partij stellen. ‘Zonder op het onderzoek in te gaan, sta ik versteld van wat G. ons toonde. Vlotjes en gevoelloos. Echt choquerend en angstwekkend hoe zo'n jonge man tot dergelijke gruwel in staat was', aldus Vermassen, die met een kwartier vertraging in Ardooie arriveerde.

Hij is ervan overtuigd dat de jeugdrechter G. ‘uit handen zal geven', zodat hij zich voor roofmoord voor het hof van assisen zal moeten verantwoorden van zodra hij meerderjarig is.

‘Ook wij wachten de beslissing van de jeugdrechter af', zegt zijn advocate Olivia Delille.

Twee parketten

Het was de Brugse onderzoeksrechter Paul Gevaert, die nog maar net een stap opzij had gezet in de kasteelmoord, die de wedersamenstelling leidde. Maar niet alleen het parket van Brugge, ook de Kortrijkse procureur Jean-Marie Cool was aanwezig.

De feiten gebeurden weliswaar op het grondgebied van Ardooie (en dus in het gerechtelijk arrondissement Brugge) maar de jonge dader woonde bij zijn vader en stiefmoeder in Beveren-Roeselare én dat is het gerechtelijk arrondissement Kortrijk.

Gezien G. pas zeventien is was ook de Kortrijkse jeugdrechter aanwezig, samen met de gerechtspsychiaters Hellebuyck en Lodewyck en wetsgeneesheer Hubert Floré.

Corrigeer

Immo in de regio

Auto's in de kijker

Jobs in de regio