Drie verdachte Britse paardenkarkassen ‘wellicht' in voedselketen gekomen

© AFP

De Franse president François Hollande dringt, gelet op de omvang van het paardenvleesschandaal, aan op een meer omvattende etikettering voor kant-en-klare vleesgerechten. Het Franse ministerie van landbouw meldde zaterdag dat drie paardenkarkassen die van het Verenigd Koninkrijk naar Frankrijk zijn uitgevoerd en sporen van fenylbutazon bevatten, ‘wellicht' in de voedselketen zijn terechtgekomen.

edm

Fenylbutazon is een pijnstiller die enkel gebruikt mag worden voor paarden die niet bestemd zijn voor menselijke consumptie.

De Britse waarschuwing kwam te laat, want sommige van de betrokken producten kunnen niet meer teruggeroepen worden omdat ze wellicht al zijn verorberd. Volgens een woordvoerder van het ministerie was het gevaar voor de gezondheid klein.

Hollande wil gedetailleerde etikettering

Ondertussen pleit de Franse president François Hollande voor een verplicht etiket dat zegt welk vlees in bereide maaltijden zit. Hij deed dat bij de opening van het vijftigste landbouwsalon in Parijs.

De etikettering is een noodzakelijk stap om de verbruiker te beschermen, aldus Hollande. Hij wil in de komende maanden zijn Europese partners overtuigen van een gedetailleerde kenmerking, met de vermelding vanwaar de ingrediënten bij vleesgerechten komen.

Als gevolg van het paardenvleesschandaal hebben de EU-lidstaten er zich vorige week toe verbonden gentests op de frauduleuze aanwezigheid van paardenvlees in rundvlees uit te voeren en tests op de aanwezigheid van de ontstekingsremmer fenylbutazon in paardenvlees.

Tot nog toe moest enkel bij vers rundvlees het land van herkomst aangegeven worden. Bij afgewerkte producten is de informatie welk soort vlees werd verwerkt, toereikend. Nog voor het begin van het schandaal hield de EU-commissie een verandering van de regelgeving rond etikettering als onnodig en volgens woordvoerder Tonio Borg van de commissie voor consumentenbescherming als 'te voorbarig'.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Meer over François Hollande

Video

Keuze van de redactie