Paolini sprint sneller dan beresterke Stijn Vandenbergh

© BELGA

© Photo News

© Photo News

© Photo News

© Photo News

© Photo News

© BELGA

© EPA

1 / 8
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null

Luca Paolini heeft de 68ste Omloop Het Nieuwsblad gewonnen. De Italiaan van Katusha versloeg in de spurt een beresterke Stijn Vandenbergh, die 26 kilometer eerder het verschil had gemaakt door samen met de Italiaan weg te rijden van onder andere Van Avermaet en Roelandts. Sven Vandousselaere spurtte bij de achtervolgers naar een verrassende derde plaats. Voor Geraint Thomas en Greg Van Avermaet. Favoriet Jürgen Roelandts moest vrede nemen met de achtste plaats.

rvl

Het peloton ging traditioneel razendsnel van start in de Omloop Het Nieuwsblad en dat zorgde er voor dat ontsnappen een helse opdracht was. Toch slaagden negen renners er in twee schuifjes in weg te geraken. De Belgen Preben Van Hecke en Nico Sijmens kregen het gezelschap van William Clarke, Florian Vachon, Julien Fouchard, Gatis Smukulis, Cyril Lemoine, Jérôme Cousin en Zakkari Dempster. Samen fietsten de negen ruim vijf minuten voorsprong bij elkaar, een voorsprong die in de aanloop naar de Taaienberg onder de twee minuten zakte.

Langeveld

Op die Taaienberg was het niet Tom Boonen die op ‘zijn’ berg de benen testte, maar wel ex-winnaar Sebastian Langeveld die stevig door ging. Onder impuls van Stijn Vandenbergh viel het na de Taaienberg niet stil en ontstond er een ruime groep met alle favorieten. Sylvain Chavanel waagde daarop sprong naar de uitgedunde kopgroep en ging, met nog ruim veertig kilometer op de teller, bij de derde passage van de Haaghoek meteen helemaal alleen door.Chavanel opent de finale

Achter La Machine roken Paolini en Van Avermaet het gevaar en vormden met zo’n twintig seconden achterstand een achtervolgende groep met onder andere Roelandts, Geraint Thomas en Maarten Wynants. Tom Boonen had net zoals Vanmarcke, Hushovd en Niki Terpstra de boot gemist en volgde in een groot peloton al op ruim een minuut.Greg Van Avermaet wou de Fransman van Omega Pharma - Quick Step niet laten rijden en onder zijn leiding maakten de achtervolgers de aansluiting met Chavanel. Met nog dertig kilometer te gaan telden we tien leiders: Van Avermaet, Chavanel, Vandenbergh, Roelandts, Wynants, Thomas, Vandousselaere, Etxegibel, Paolini en Bandiera. Zij moesten gaan uitmaken wie de Belgische openingskoers zou winnen.

Vandenbergh grijpt zijn kans Nadat Maarten Wynants de Paddestraat voor zijn rekening had genomen, nam Stijn Vandenbergh het roer over. De luitenant van Boonen kletste op de kasseien van de Lippenhovestraat zonder omkijken iedereen uit het wiel. Alleen Luca Paolini kon het wiel van de verrassend sterke Vandenbergh houden.

Achter de twee leiders werd er getwijfeld en dat leverde Vandenbergh en Paolini al snel dertig seconden voorsprong op. Vandenbergh nam de volledige kasseistrook van de Lange Munt voor zijn rekening, terwijl de Italiaan van Katusha aan zijn wiel kleefde. De achtervolgers probeerden nog iets aan de voorsprong te doen, maar kwamen geen meter dichter bij de twee leiders, die samen op de meet af reden.

Vandenbergh liet zich de kop opdringen en was in de sprint kansloos tegen een veel snellere Paolini. De renner van Katusha schrijft zo op zijn 36ste de Omloop Het Nieuwsblad op zijn naam, voor Stijn Vandenbergh.

Top-5

1. Luca PAOLINI 2. Stijn VANDENBERGH3. Sven VANDOUSSELAERE 4. Geraint THOMAS 5. Greg VAN AVERMAET BMC

-bekijk de volledige uitslag op de fiche op Sportwereld.be

Aangeboden door onze partners

HOOFDPUNTEN

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen