Minder volk door koude wind

Kleurrijke carnavalsstoet trekt door stadscentrum

Ondanks de koude konden de spectaculaire carnavalsgroepen zich toch aan het publiek presenteren.

Brugge -

De jaarlijkse carnavalsstoet trok zaterdagnamiddag door de winkelstraten van Brugge. De organisatoren van de Brugse Karnavalraad mochten vijftien groepen met hun kleurrijke wagens verwelkomen. Door de koude wind was er iets minder volk dan gewoonlijk.

Het was zaterdag opnieuw een hoogdag voor de carnavalisten in Brugge. De Brugse Karnavalraad pakte uit met zijn jaarlijkse stoet door de winkelstraten. Zij hadden in de voormiddag al een aantal activiteiten gepland met een ontbijt, de voorstelling van Prinses Nathalie op de zaterdagmarkt en een kroegentocht met fanfare op het Zand. Kort na de middag moesten ze op het Zand de verschillende groepen verwelkomen die naar Brugge waren afgezakt voor de stoet. Het ging om zes verschillende carnavalsgroepen uit Groot-Brugge, maar ook om groepen uit Torhout, Maldegem en het Nederlandse Aardenburg en Eede.

Te smalle straatjes

‘We hebben terug hetzelfde parcours gedaan zoals de vorige jaren want met die carnavalswagens die vaak twintig meter lang zijn kom je niet overal door de smalle straten van het historische Brugge. Er wordt telkens met de mensen van de politie vooraf bekeken welke straten de stoet kan aandoen', vertelt Roland Moerkerke, voorzitter van de Brugse Karnaval Raad.

‘Er waren zaterdag terug heel wat prachtige carnavalswagens te bewonderen in onze stoet. Jaar na jaar slagen wij er in om vijftien mooie wagens te presenteren op ons carnaval. Wij zorgen dan ook telkens voor een vergoeding voor die groepen die er soms heel wat kilometers voor over hebben', vertelt Roland Moerkerke, voorzitter Brugse Karnavalraad.

Van over de grens

Een van die groepen zijn de Katholieke Plattelandsjongeren uit Eede die er een verplaatsing van dertig kilometer voor over hebben om met hun prachtige wagen naar Brugge te komen. Zij haalden al twee keer de tweede prijs in de stoeten van Aardenburg en Maldegem en haalden vorige week nog de vierde plaats in de stoet van Zeebrugge. Ook de Horepieps komen van over de grens. Deze groep komt van Aardenburg voor de stoet in Brugge.

De volgende weken trekken ze nog naar de carnavalsstoeten van Tielt, Lissewege en Torhout.

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio