Toch duizenden wieler-liefhebbers op Sint-Pietersplein

IJskoude start van wielerseizoen

Iljo Keisse: ‘Starten op het Sint-Pietersplein doet me iets. Vooral omdat Wouter hier werd begraven.' Foto: dvh

Gent -

Het Sint-Pietersplein bevroor zowat tijdens De Omloop Het Nieuwsblad. Toch trotseerden duizenden mensen de ijzige wind om de conditie van hun helden te monsteren. De nieuwe schepen van Sport Resul Tapmaz gaf het startschot voor een rit van 200 kilometer.

Veel volk op het plein, maar ondanks Ledeberg Karnaval kwamen weinig mensen opvallend uitgedost naar de start van de eerste voorjaarsklassieker, en daar zat de temperatuur allicht voor iets tussen.

Verwarmende crème

Ward D' Haese was dan ook een opvallende figuur op het plein. D'Haese trouwt binnenkort en om te testen of hij daarvoor uit het juiste hout gesneden is, stuurden zijn vrienden hem het plein op, enkel gekleed in een retro koerstruitje en dito korte broek, tubes om de lenden en een fiets zonder banden in de nek. ‘Ik moet droge worsten verkopen en zo mijn banden terug verdienen', aldus de bibberde vrijgezel. ‘Ze hebben mij ingesmeerd met verwarmende crème, maar ik heb de indruk dat die niet goed werkt.'

Emotioneel

Op het podium werden de ploegen voorgesteld. Opvallende deelnemer dit jaar was Gentenaar Iljo Keisse. Hij mocht voor de eerste keer starten in zijn stad. ‘Ik ben een beetje emotioneel', zei hij. ‘Vooral omdat we hier op het Sint-Pietersplein starten. De plaats waar de begrafenis van mijn goede vriend Wouter Weylandt plaatsvond.'

De nieuwe schepen van Sport Resul Tapmaz (SP.A) gaf het startschot van het eerste grote Gentse sportevenement van het jaar. Hij kroop nadien aan de Lidl-stand ook zelf op de fiets voor een wedstrijdje op de rollen tegen politiewoordvoerder Manuel Mugica-Gonzalez, de directeur van de Wielerbond Vlaanderen Hans Vandeweghe en Guy Van Impe, de coördinator van Cardio Tour.

Tapmaz won de — duidelijk verkochte — race, waarna tientallen hartpatiënten en sympathisanten vertrokken voor de eerste Cardio Tour, die hartziektes meer in de aandacht wil brengen.

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio