Organisatoren van wedstrijd Brussel-Opwijk tonen goed hart

Thuislozen ‘winnen' bij afgelasting koers

Thuislozen ‘winnen' bij afgelasting koers

De organisatoren van Brussel-Opwijk zagen zich genoodzaakt de koers af te gelasten. Foto: ego

Opwijk -

Voor de tweede keer in de 63-jarige geschiedenis van Brussel-Opwijk werd de koers afgelast vanwege de sneeuw. De organisatoren besloten 300 koeken en belegde broodjes te schenken aan thuis- en daklozenopvang Poverello. Ze gaven ook een pakket af in rusthuis De Oase.

Om 9 uur gisterochtend viel het verdict. Mevrouw Wille van de federale politie district Asse wilde het risico niet lopen de veiligheid van motorrijders, wielrenners en de karavaan in het gedrang te brengen.

Net als in 1986 werd de openingswedstrijd voor eliterenners zonder contract en beloften afgelast. Even werd nog gedacht aan een alternatieve route, waarbij enkel de hoofdwegen zouden worden aangedaan, maar ook daar werd van afgestapt.

‘Er zou dan een probleem opgetreden zijn met de seingevers en er waren al wat afzeggingen', zegt secretaris Alfons De Nil (69), voor wie het in principe de laatste keer zou zijn geweest. ‘In 1986 waren de weersomstandigheden nog erger. Ik vreesde er al afgelopen week al voor. Het was niet echt een verrassing voor mij.'

‘Vanaf half zes werden we al gebeld met de vraag of de wedstrijd wel zou worden gereden', haakt Willy Van Mol in.

‘Nederlandse renners wilden weten of we de koers wel degelijk zouden organiseren. Ik kon niet méér zeggen dan dat we om 9 uur een beslissing zouden nemen. Toen het verdict viel, waren sommige renners al onderweg.'

Hoe erg is zo'n late afgelasting? Maandenlange voorbereiding en geen koers? Jan Keppens: ‘De catering, al die koeken en belegde broodjes kosten ons 1.500 euro. De seingevers uit Asse en Merchtem, die we al betaald hebben, kosten ons 500 euro. Gelukkig komt het etentje voor de hoofdsponsors in 't Kasteeltje niet in gevaar. Hoofdafgevaardigde Patrick De Munter van de Wielerbond Vlaanderen beloofde ons de organisatiekosten terug te betalen en we krijgen de kans om de vrijgekomen plaats van het opgedoekte Zellik-Galmaarden in te nemen. Dat is op 24 april. Ik zie het zitten om dat te doen. Maar mijn collega-organisatoren zijn minder overtuigd.'

‘Op sportief vlak vind ik het spijtig dat de jongeren niet hebben kunnen rijden. De omloop zat al dagen vol met renners op training. En dat al het voorbereidende werk en het werk nadien. We moeten morgen ( maandag, red. ) negentig 90 pijltjes recupereren. Gelukkig kregen we zaterdag wat geld in het laatje van de wielertoeristen.' ( zie hieronder ).

Gistermiddag beslisten de onfortuinlijke organisatoren hun overschot aan voeding en drank te schenken aan het Brusselse huis voor thuis- en daklozen Poverello. Ze gingen ook langs in OCMW-rustoord De Oase.

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio