Vernieuwing station en stationsbuurt kost 100 miljoen

NMBS wil zwevend station in Kortrijk

De stad wacht de resultaten van Kortrijk Spreekt af om te weten of de Kortrijkzaan een futuristisch, maar duur nieuw station wil.

Kortrijk -

De NMBS heeft plannen voor een futuristisch station in Kortrijk. Het kostenplaatje van 100 miljoen euro kan nog een domper op de vreugde zetten. Vooral omdat de NMBS zelf maar 71 miljoen vrijmaakt.

Als het van de NMBS Groep afhangt, staan het station en de stationsbuurt een enorme metamorfose te wachten. Tegen 2025 wil de spoorwegmaatschappij het station klaar hebben.

Dat project is zowel opvallend als ambitieus. Zo zou het stationsgebouw verdwijnen en zou er een zwevend station boven de sporen komen. Om het zwevende effect te benadrukken zouden de steunpilaren in de roltrappen worden verwerkt. Dit om een open ruimte te creëren tussen het stationsplein en de Minister Tacklaan.

Het stationsplein zou net als het Conservatoriumplein autovrij worden en onder de huidige buslijnen zou een parking voor 1.200 wagens komen. Die parking zou in verbinding staan met de tunnel die de Aalbeeksesteenweg met de Menensesteenweg verbindt. De bushaltes komen parallel met het perron en er zou plaats zijn voor een sneltram in de Pieter Tacklaan.

100 miljoen euro

Het project zal zo'n 100 miljoen euro kosten. NMBS Groep zal hier in totaal 71 miljoen euro van ophoesten. Waar de overige 30 miljoen euro moet worden gehaald, blijft momenteel onduidelijk. Het is ook nog niet zeker of het project in zijn huidige vorm ooit gerealiseerd zal worden.

Volgens burgemeester Vincent Van Quickenborne (Open VLD) en schepen van Ruimtelijke Ordening Wout Maddens (Open VLD) is het vernieuwen van de stationsomgeving een prioriteit voor de stad. ‘Het staat bij de tien werken van Kortrijk Spreekt', zegt de burgemeester. ‘De resultaten van de enquête zijn nog niet bekend en we weten dus niet hoe belangrijk de Kortrijkzaan een nieuw station acht.'

Op 5 maart pleegt Van Quickenborne overleg met de NMBS. ‘Dan zullen we kijken wat er mogelijk is en wat er in het budget past.' Het station en de stationsbuurt zullen hoe dan ook vernieuwd worden, maar of het zwevende station er komt is voorlopig onduidelijk.

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio