Germinal viert gouden jubileum

Germinal viert gouden jubileum

Voorzitter Rik Webers (tweede van rechts) met achteraan links zijn zoon-burgemeester Maurice. Foto: pbvm

Beringen -

In de zaal van De Voorzorg werd het vijftigjarig bestaan gevierd van de ‘Filatelistische Groepering Germinal', vroeger ‘Postzegelclub Germinal'.

Rik Webers (80), vader van burgemeester Maurice, is al bijna even lang voorzitter als de club oud is: 48 jaar. Zij telt een zeventigtal leden die twee zondagvoormiddagen per maand samenkomen in de zaal van De Voorzorg op de Markt. De club heeft een roemrijke geschiedenis: meerdere keren won zij het Juweel van de Filatelie, uitgegeven door de Limburgse afdeling Fila. De club werd gesticht in 1963 in het Casino, maar verhuisde al gauw naar café Germinal in de Stationsstraat na een ‘klassenstrijd' tussen de bewoners van de ‘kasteeltjes' (de ingenieurswoningen) en de ‘koolputters'. Rik Webers werkte zelf onder in de mijn. Toen café Germinal gesloten werd, raakte de club wat op de dool, maar vond een onderkomen in Beverlo en in o.c. De Buiting. Nu huist zij al vijftien jaar in de zaal van De Voorzorg, wat voor een boost zorgde. Een stimulans kreeg de club ook met de uitgave van de rouwzegel van koning Boudewijn: alle verzamelaars wilden immers de zegel hebben.

Ook deze club kent wat problemen: ‘Er is de vergrijzing van onze leden', zegt voorzitter Webers. ‘(Groot)ouders zijn niet altijd geneigd de kinderen naar hier te brengen. Verder is er het verdwijnen van heel wat postkantoren: in postpunten vind je de nieuwe zegels niet. Extra bestellingen bij Bpost in Mechelen zorgen vaak voor een hele administratieve rompslomp.' Burgemeester Maurice Webers, die de tentoonstelling opende, herinnerde zich nog goed hoe hij als kleine jongen met zijn vader en zijn twee broers naar de Germinal trok om er te gaan ruilen. ‘Het niveau is er sterk op vooruitgegaan', zei hij. ‘Het is al geen hobby meer, het is echt competitie.'

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio