Verhitte kachelpijp legt erfgoed uit 17de eeuw in de as

Historische hoeve gaat in vlammen op

De hoeve links brandde helemaal uit. Het woonhuis rechts liep geen schade op. Foto: bfs

Kruibeke -

Een hoeve uit de 17de eeuw is zaterdaguitgebrand in Kruibeke. De oorzaak was vermoedelijk een verhitte kachelpijp. De boerderij was bouwkundig erfgoed. Ze deed al enkele jaren dienst als werkplaats.

De brandweer van Kruibeke rukte om 11.15 uur met man en macht uit naar het erf van Walter Oeyen. De historische hoeve naast het woonhuis van de man stond in lichterlaaie.

In tien minuten tijd had het vuur zo goed als heel het gebouw in zijn greep. Het vele hout in de constructie bleek een makkelijke prooi te zijn voor het vuur en het dak stortte al heel snel in.

Na een uurtje hadden de hulpdiensten de brand onder controle, maar het gebouw was dan al compleet verwoest. Even was er ook ontploffingsgevaar door een gasfles in een aanpalende ruimte. Die kon gelukkig nog op tijd weg worden gehaald.

‘We kochten de hoeve in 1968', vertelt Oeyen. ‘We woonden er zo'n tien jaar in en bouwden daarna een nieuw woonhuis ernaast. Van dan af gebruikten we de hoeve als werkplaats. Volgens de brandweer werd het vuur veroorzaakt door een oververhitte kachelpijp.'

De hoeve dateerde uit de 17de eeuw. Volgens de mondelinge overlevering werd ze gebouwd in 1634. Het pand werd opgenomen in de Inventaris van het Bouwkundig Erfgoed. In de jaren dertig werd het strooien dak vervangen door pannen. De constructie bestond nog steeds uit eiken balken.

Tot voor de brand was de hoeve in prima staat. Voorlopig is het onduidelijk of het historisch gebouw zal worden heropgebouwd.

‘Momenteel wachten we de gesprekken met de verzekeringsmaatschappij af', geeft Oeyen aan. ‘We zijn ook al een dagje ouder. Heel de hoeve werd vernield. Ook al het werkmateriaal ging in de vlammen op. Alles gebeurde heel snel.'

Het woonhuis van Oeyen liep geen schade op door de brand. Er raakte niemand gewond.

De brandweer van Kruibeke kreeg tijdens het blussen de hulp van de tankwagen van het korps uit Beveren.

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio