Terzijde

Belgium Got Game

Belgium Got Game

Foto: VUM

Het Belgisch basketbal heeft zijn Belgium's Got Talent. Enkele enthousiastelingen begonnen met een nationaal basketbaltornooi: Belgium Got Game, met de slogan ‘Belgen verdienen meer speeltijd in de Ethias League'.

Tomas Van Den Spiegel, Jean-Marc Mwema en nog anderen steunen deze actie, met als apotheose een groot tornooi op 29 juni. De Ethias League wil eindelijk meer Belgen op het parket. Belgen moeten de hand in eigen boezem durven steken. Hard werken, individueel en bij de club, in combinatie met het opofferen van veel vrije tijd is nodig om het te maken als profspelers. Vele jonge Belgen, met onder anderen Jean Salumu bij Oostende en Pierre-Antoine Gillet bij Luik, geven het voorbeeld. Kwantiteit is er ook. In tegenstelling tot het volleybal gaat het ledenaantal bij de Vlaamse Basketballiga VBL (47.000) met 1,5 procent omhoog, met vooral winst bij de leeftijd tussen 8 en 12 jaar. Met ongeveer 93.000 aangesloten leden (VBL/AWBB) blijft basketbal veruit de grootste zaalsport in België. In dat opzicht: Johan Vande Lanotte vreest – en laat dat (te) veel in de media horen – dat meer Belgen kwaliteitsverlies zal brengen. De sterke man van Oostende slaat de (basket)bal mis. De kwaliteit in de Ethias League ging de voorbije jaren vooral achteruit door de vele slechte buitenlanders.

Corrigeer

Het Nieuwsblad biedt meer dan 1.000 reeksen in 12 sporten aan. Zoek hierboven de uitslagen van uw favoriete club of surf naar onze uitslagenpagina.